Реге на УНЕСКО-овој листи глобалног културног блага

Глас Српске
Реге на УНЕСКО-овој листи глобалног културног блага

Реге музика, чији су лагани ритмови и мелодије постали познати широм свијета захваљујући музичарима попут Боба Марлија, уврштена је на листу глобалног културног блага УН.

УНЕСКО, агенција УН за културу и науку, додала је овај жанр на листу непроцјењивог културног насљеђа, које је потребно штитити и промовисати.

- Допринос реге музике дискурсу о питањима неправде, отпора, љубави и човјечности наглашава њену елементарну динамичност, која је истовремено умна, друштвенополитичка, сензуална и духовна - саопштио је УНЕСКО.

У тексту се додаје да је реге на свом почетку био “глас маргинализованих”, а сада се та музика свира и прихвата у ширим друштвеним слојевима, укључујући различите полове, етничке и вјерске групе.

Јамајка је пријавила реге на УНЕСКО-ову листу ове године на састанку агенције на острву Маурицијус, гдје је разматрано четрдесет приједлога.

- Реге је јединствено Јамајка. То је музика коју смо створили и која је продрла у све крајеве свијета - рекла је Оливија Гранџ, министарка културе за Карипска острва.

Реге музика настала је крајем шездесетих из ска и рокстеди стилова са Јамајке, а била је подложна и утицају америчког џеза и блуза.

Овај музички стил брзо је постао популаран у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији, гдје су се многи јамајкански имигранти доселили у годинама послије Другог свјетског рата.

Реге се често описује као музика угњетаваних, а стихови се баве друштвенополитичким питањима, проблемима, затварањима и неједнакошћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана