Преминуо Ед Кинг, гитариста бенда “Lynyrd Skynyrd”

Глас Српске
Преминуо Ед Кинг, гитариста бенда “Lynyrd Skynyrd”

Гитариста Ед Кинг, чијим је придруживањем 1972. године бенд “Lynyrd Skynyrd” постао препознатљив по свом трогитарском звуку, преминуо је у 68. години у Нешвилу.

Смрт легендарног гитаристе потврђена је на друштвеним мрежама.

- С великом жалошћу јављамо да је Ед Кинг преминуо у свом дому у Нешвилу. Захваљујемо његовим бројним пријатељима и обожаваоцима на љубави и подршци коју су му пружали током живота и каријере - наведено је у објави.

Рођен у Калифорнији, Кинг је у шездесетима утемељио психоделични бенд “Strawberry Alarm Clock”, познат по хиту “Incense and Pepermints”. Чувши како увјежбавају пјесму за наступ на Флориди, Кинг је 1968. понудио бенду “Lynyrd Skynyrd” да им се придружи, али потписао је са њима сарадњу тек 1972. као замјена за басисту и тек касније постао пуноправни члан, као трећи гитариста.

Свирао је на прва три албума бенда: “Pronounced Leh-nerd Skin-nerd” (1973), “1974'с 'Second helping” (1974), те “Nuthin' fanny” (1975), а био је коаутор пјесме “Sweet Home Alabama”, која је постала синоним за бенд.

Бенд је напустио 1975. године, уморан од драме пјевача Ронија ван Занта. Детаље о свему пренио је у документарцу о бенду.

- Ја сам хипи из Јужне Калифорније и не могу пристати на насиље - говорио је Кинг.

Радио је као текстописац и композитор. Учествовао је у стварању пјесама “Poison whiskey”, “Satudray night special”, “Mr. Bankar”, “Swamo music”, “Whiskey rock-a-roller”, “Railroad song”, “I need you” те “Workin' gor MCA”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана