Почиње 11. “Демофест” на Кастелу

Свјетлана Ђуричић
Почиње 11. “Демофест” на Кастелу

Једанаести “Демофест” отвориће вечерас врата за посјетиоце, а организатори најављују три дана најбоље забаве на тврђави Кастел у Бањалуци, уз учешће бројних музичких извођача.

Ове године на бини Кастела за наклоност стручног жирија и престижне награде бориће се 26 демо бендова. Они најбољи из обје полуфиналне вечери фестивала наступиће у финалу у суботу, када ће бити позната имена најбољих регионалних демо бендова.

Музички празник у граду на Врбасу употпуниће богат дневни програм у Каменој кући тврђаве Кастел, у оквиру којег ће бити одржане бројне музичке промоције, филмске пројекције, изложбене поставке, стручна предавања и радионице.

Вечерас, прве вечери “Демофеста”, у ревијалном дијелу програма на бини фестивала засвираће Мањифико са Српским војним оркестром, те “Дјечаци” и “Волфрам”.

Мањифико је раније казао да први пут наступа у Бањалуци са Српским војним оркестром.

- Јако ми је драго због тог наступа, јер се након последње турнеје нисам видео са њима две године, па ћемо се опет састати. То ће очигледно бити почетак једне нове сарадње, јер ћемо свирати још концерата по региону и шире. Наш наступ је велики задатак за продукцију, јер комплетна екипа броји више од 50 људи и надам се да ће посетиоци “Демофеста” уживати, јер ми на бини сигурно хоћемо - казао је словеначки музичар.

За сутра, односно друго вече “Демофеста”, најављени су Дарко Рундек и “Екипа”, Марко Луис и “Тајгер Ламб”.

Марко Луис, који ће ове године наступати на неколико фестивала, казао је да је емотивно везан за “Демофест” и да се посебно радује наступу.

- На “Демофесту” сам 2010. наступао као такмичар, а, ево, ове године наступам у ревијалном програму. Делићу бину са великим уметницима, али и са новим снагама, демо бендовима, од којих ћу се сигурно напунити позитивном енергијом, па заиста бројим дане до наступа - казао је он.

Завршене вечери, у суботу, посјетиоце фестивала ће забављати Др Неле Карајлић, група “Гоблини”, као и прошлогодишњи побједници фестивала група “Слонз”.

Владислав Кокотовић из групе “Гоблини” је навео да су и раније постојали некакви преговори за наступ на “Демофесту” који су сада успјешно реализовани.

  • Такође, ово је прилика да се обратимо много већем броју људи него што смо раније имали, бар када су наступи у Бањалуци у питању. Изузетно је важан сегмент наступа демо бендова, јер то заиста много значи млађим људима који тек почињу да се баве музиком, посебно када је у питању овако добро организован фестивал - нагласио је Владислав.

Рундек

У Каменој кући на тврђави Кастел трећег дана “Демофеста”, у склопу дневног програма посјетиоци ће имати прилику да учествују у радионици Дарка Рундека. Тема радионице је размјена искустава о креативном процесу у бенду и критеријумима процјене властитог рада. “Демофест” позива све заинтересоване да дођу 21. јула у 17.30 часова. Све радионице у склопу дневног програма “Демофеста” су бесплатне.

Д. К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана