Победничка пjесма Евровизије - плагијат? VIDEO

Tanjug
Победничка пjесма Евровизије - плагијат? VIDEO

Побjеда Израела на такмичењу за Пjесму Евровизије 2018. године је угрожена након што је једна од највећих свјетских музичких компанија запретијила да ће тужити композиторе израелске пјесме због наводне повреде ауторских права.

Америчка компанија "Универзал мјузик студиос" послала је писмо пред тужбу Дорону Медалиеу и Ставу Бегеру који су заједно компоновали побједничку пјесму Нете Барзилаи "Toy", тврдећи да је она копија хита "Seven Nation Army " групе White Stripnes из 2003. године.


Ако се та тврдња докаже на суду, могла би да дисквалификује Израел са такмичења и пjевачици ускрати побjеду, као и правио да Израел буде домаћин Пjесме Евровизије 2019. године, јавила је израелска телевизија Хадашот њуз.

Према правилима Евровизије, такмичарске пjесме морају бити оригинал.

Многи су примjетили да обе пjесме имају сличности, али адвокати америчке музичке компаније тврде да сличности у ритму и хармонији представљају повреду ауторских права.

Новинар листа Харец Бен Шалев писао је у марту да "Toy" подсjећа на пjесму "Seven Nation Army ", изразивши наду да ја аутор Џек Вајт неће чути прије такмичења, јер би могао да поднесе тужбу.

Композитор Медалие који је потврдио вијести о могућој тужби, путује у САД у покушајку да ријеши "велику кризу", како је речено.

Званичници америчке компаније наводно су врло одлучни, наводи Хадашот њуз, позивајући се на изворе блиске случају који тврде да чак и ако се постигне договор, Европска радиодифузна унија може да каже да пјесма није оригинал и да зато није ни квалификована за такмичење.

Композитори израелске пјесме су рекли да их је писмо изненадило, али да вјерују да ће се постићи договор.

Ово је најновија препрека која би могла да онемогући Израел да слиједеће године буде домаћин такмичења, послије позива на бојкот ако би се оно одржало у Јерусалиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана