“Play media day”: Најуспјешнији људи су они који имају најбоље приче

Миланка Митрић
“Play media day”: Најуспјешнији људи су они који имају најбоље приче

БАЊАЛУКА - Четврти по реду “Play media day” одржан је у бањалучком “Мултиплексу Синестар”, у тржном центру “Делта планет”.

Смјештен у три конференцијске сале - Уран, Меркур и Јупитер, с укупно 18 предавања и панела, на којима је говорило 40 домаћих и страних стручњака, овогодишњи догађај био је програмски најбогатији у региону.

Организатор је “Play team”, а овогодишњи скуп, посвећен креативној индустрији, окупио је стручњаке из различитих области, попут Дијега Маранија, Џека Мареја, Еве Захрави-Руиз, Густава Дмовског, Елизабете Лазаро, те Ларисе Халиловић, Нике Дворавић, Милоша Тркуље, Данијела Суботића, Владимира Митровића, Марка Марјановића и других.

Присутни посјетиоци и слушаоци могли су да присуствују бројним панелима и предавањима и да свако спозна нешто ново, другачије, а успут да упозна неке нове људе, да научи, искористи то и да створи неке нове идеје.

А неке нове идеје могле су се чути и на самом отварању, гдје је било ријечи о важности стварања приче.

О томе како створити добру и савршену причу говорио је Џек Мареј, медијски предузетник и иноватор из Ирске, који је оснивач странице “MediaHQ.com”, која је једна од најзначајнијих база података у Ирској што се вијести и догађаја тиче. Ако се осврнемо на то да је важност стварања добре приче велика, сваки савјет који може да да неки стручњак је значајан. Мареј сматра да је језик причања приче универзалан, а то је и показао на отварању овогодишњег “Плаџ медиа” догађаја.

- Људи који имају најбоље приче су најуспешнији. Велике приче добијају више пажње, емоција, реакција и боље се продају. Приче су о херојима, емоцијама, о највећим страховима, о путовањима, о детаљима и о преокретима. Структура приче је најважнија, али и исход и морална поука - рекао је Мареј.

Сви заинтересовани да чују нешто добро и значајно о подкастима имали су прилику да то чују од Матеја Прапротника из Словеније. Прапротник је водитељ дигиталног одјела и медијски стратег на РТВ Словенија. Наиме, осврћући се на данашње одвајање и храброст медија да се одвоји од “Фејсбука” и сличних медија, он је истакао важност подкаста у овој ери дигиталног звука.

- Не можемо пустити људе да чекају вијести на “Фејсбуку”. Важни су сајтови, апликације са вијестима и подкасти. Потребни су нам претплатници, не обожаваоци. Радио је још везан за емоције и кад слушамо радио вијести добијемо много брже и раније. Подкасти имају велику важност у овом златном, дигиталном добу - казао је Прапротник.

Своју причу о трансформацији бренда изнутра испричала је Ева Захрави-Руиз. Она је бренд и маркетинг директорица и инспиративна говорница из Холандије. О изазовима и приликама у креативним индустријама говорила је Елизабета Лазаро, такође из Холандије. Присутни су могли да чују причу Дијега Маранија, координатора културне политике за културну дипломатију у Европској служби за спољне послове, али и да се упознају за новим концептом “Фреш вејв” фестивала у Бањалуци, под називом “Heaven”. “Play Media Day” је кроз истински разноврстан и богат садржај пружио свима много квалитетних предавања, нових сазнања. Сви су могли да науче много, да открију нове ствари, нове идеје и успут да се добро забаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана