Pet glumaca u trci za drugog “Oskara”

Agencije
Pet glumaca u trci za drugog “Oskara”

Za većinu glumaca osvajanje prestižne nagrade filmske akademije - “Oskar” je vrhunac karijere i nešto čemu teže cijeli život. Međutim, pojedinima jedan “Oskar” jednostavno nije dovoljan. Čak 41 glumac je osvojio više od jednog “Oskara”, a prvi kojem je to pošlo za rukom je Luis Rajner 1937. godine. On je vlasnik dvije ovakve nagrade.

Ove godine čak pet glumaca ima šansu da osvoji drugog “Oskara” u karijeri i to Maheršala Ali, Kristijan Bejl, Sem Rokvel, Ema Stoun i Rejčel Vajs. U muškoj konkurenciji to neće biti lak posao, jer su nominovani i Bredli Kuper, koji je pokupio simpatije svojom ulogom u filmu “Zvijezda je rođena”, Vilem Defo za ulogu u filmu “Na kapiji vječnosti”, te Rami Malek, koji je maestralno odglumio Fredija Merkjurija u filmu “Boemska rapsodija”, kao i Vigo Mortensen, koji je glumio u filmu “Zelena knjiga”. U ženskoj konkurenciji je situacija takođe teška, jer se za “Oskara” za najbolju glumicu bori Jalica Aparisio za ulogu u filmu “Roma”, Glen Klouz, koja je glumila suprugu nobelovca u filmu “Žena”, Olivija Kolman za “Omiljena”, kao i možda najveći favorit Ledi Gaga za “Zvijezda je rođena”.

Pojedini glumci su uspjeli da osvoje “Oskara” svaki put kada su bili nominovani. Najviše nominacija za ovu prestižnu nagradu ima Meril Strip - čak 20. Osvojila je do sada tri “Oskara”.

Među onima koji su osvojili više “Oskara” su Kristof Volc, Kevin Spejsi, Hilari Svonk, Vivijen Li, zatim Dajan Vest, Piter Justinov, Džejson Robards, Melvin Daglas, kao i Šeli Vinters, Antoni Kvin, Glenda Džekson, Megi Smit, te Beti Dejvis, Sali Fild, Elizabet Tejlor, Frederik Marč, Šon Pen i Frensis Mekdormand.

U toj grupi su i legendarni Džin Hekman, Tom Henks, Olivija de Haviland, Džodi Foster, zatim Majkl Kejn, Geri Kuper, Džesika Leng, Dastin Hofman, Džejn Fonda, Robert de Niro, kao i Kejt Blanšet, Džek Lemon, Marlon Brando, Spenser Trejsi, te Luis Rejner, Helen Hejs, Denzel Vošington, Volter Brenan, Džek Nikolson, Ingrid Bergman, Denijel Dej Luis, Meril Strip i Ketrin Hepbern.

Dobiti nagradu “Oskar” vrhunac je u karijeri većine američkih glumaca, a potpuno suprotno važi za “Zlatnu malinu”, koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja. Postoje glumci koji su spojili obje nagrade. Njih nekoliko našlo se na listi glumaca koji su tokom karijere osvojili obje nagrade, a među njima su Bred Pit, Hali Beri, Marlon Brando, Sandra Bulok i Al Paćino.

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodjele “Oskara” biće održana 24. februara u pozorištu “Dolbi” u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana