Панкери послали поруке мира и слободе

Данко Кузмановић
Панкери послали поруке мира и слободе

Традиционална манифестација “Живјети слободно” још једном је, шесту годину заредом, одржана на бањалучкој тврђави Кастел.

Манифестација се одржава у част Међународног дана побједа над фашизмом, а на централном музичком догађају публика је имала прилику да чује “Гоблине”, “Бркове” и “Хладно пиво”. 

За домаћу подршку био је задужен бањалучки бенд “КОБ”, који је својим ауторским нумерама отворио овај музички догађај.

Циљ овог догађаја је да реализацијом програмских садржаја код свих младих људи на овим просторима развије свијест и вриједности за поштовање и његовање традиције антифашизма. Ове године бендови су својом музиком донијели снажне поруке мира и слободе.

Бањалучани су са одушевљењем дочекали наступ “Гоблина”, а по изласку бенда на бину публика је неуморно и панкерски пјевала највеће хитове овог састава.

Бранко Голубовић, фронтмен “Гоблина”, подијелио је своје утиске послије наступа.

- Утисци су сјајни, нама је ово већ шести или седми наступ у Бањалуци. Публика је сјајна као и увек. Волимо да се вратимо овде, волимо да дођемо у Бањалуку, а нарочито оваквим поводом - Дан победе над фашизмом -  казао је Голубовић.

Обиљежавање овог дана на овакав начин, како је рекао Голубовић, веома је битно јер је дошло до повампирења фашизма.

- Више него икад пре. Ја мислим да имамо једно повампирење фашизма, не овде на нашим просторима него, генерално гледано, у свету. Све више и више екстремна десница долази поново на површину. Неке ствари које су некад биле  срамота сада постају део чак и неког имиџа. Људи се хвале тиме и не схватају колико зла је фашизам донео људима на овом поднебљу, и на многим другим. Изузетно је битно да то људи не забораве - рекао је Голубовић.

Након шабачког састава, публику су забавили “Бркови”, који су атмосферу на Кастелу довели до усијања.

О догађају је проговорио и фронтмен “Бркова” Ведран Пехар.

- О овом фестивалу мислим све најбоље. Све је супер и лајнап ми се свиђа. Сви смо колеге, знамо се од прије и мислим да је жестоко вечерас. Дуго није било овако да буду три жестока бенда, увијек организатори желе призвати ширу публику па позову неки мало лаганији бенд, а ово је баш жестоко, и свиђа ми се. Као бенд смо задовољни, а што се тиче нашег наступа, боље да питате публику и организатора. Задовољни смо, али ми смо трећи бенд по важности - навео је Пехар.

Додао је да увијек треба вршити неки облик едукације, на било који начин, с циљем сузбијања мржње.

- Постоје људи које треба подсјећати на неке ствари, и постоји они које не треба. Што се тиче мене, мени је све јасно. Што се тиче нас као бенда, све што је тоталитарно и укључује мржњу, нетрпељивост према било коме, ми смо увијек против тога. Треба увијек вршити неки облик едукације, на било који начин. Млади не треба да се мрзе. Глупо је данас, поготово у дигитално доба, да неког мрзиш. То нема никаквог смисла - објаснио је Пехар.

Посљедњи бенд који се попео на бину је “Хладно пиво”. Фронтмен “Хладног пива” Миле Кекин изнио је мишљење слично својим колегама из “Бркова” и “Гоблина”.

- Битно је обиљежити овај дан, не само због нас у региону већ уопштено што се догађа, популисти и десничари се враћају у неким земљама на власт и битно је људе подсјетити куда то води. На овакав начин се може утицати на млађе генерације, а ми бендови можемо утицати на свој начин. За то су потребни и слободни медији, а то се гуши на сваком ћошку. Највећи проблем цијелог региона је слобода медија, и слободно новинарство - закључио је Кекин.

Промоција књиге

Осим централног музичког програма, истог дана у бањалучком “Пекам пабу” одржана је промоција књиге “Изгужване мисли” Бранка Голубовића.

Ријеч је о аутобиографији фронтмена панк-рок бенда “Гоблини”, који је деведесетих година прошлог вијека успио да направи озбиљну каријеру, а и данас слови за један од најпопуларнијих регионалних бендова. Без длаке на тастатури аутор пише о томе како је мали панк бенд из провинције успио да направи озбиљну каријеру и стекне поштоваоце на простору бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана