Најпопуларнија божићна пjесма је написана за нешто сасвим супротно VIDEO

Агенције
Најпопуларнија божићна пjесма је написана за нешто сасвим супротно VIDEO

Једна од најпопуларнијих божићних пjесама “Звончићи” (енгл. Jingle Bells) уопште не говори о Божићу, а далеко је и од веселе породичне пjесмице.

Пјесма која је оригинално била спјевана 1850-их за амерички Дан захвалности, настала је у једној крчми у Медфорду, недалеко од Бостона, пише Си-Би-Си.

У Медфорду су се у то вријеме одржавале трке на санкама које су вукли коњи. Управо је “дивљање” на санкама било је инспирација за “Звончиће”, објаснила је Кина Хамилл, професорка са Бостонског универзитета.

О аутору пјесме Џејмсу Лорду Пјерпонту, Хамил каже да није баш био узоран човјек:

“Стално је остављао своју породицу. Кад је кренуо на запад у потрази за златом, оставио је свом оцу да се брине о његовој жени и дјеци. Кад му је жена у међувремену умрла, напустио је дјецу и брзо се поновно оженио. Супрузи, наводно, није ни дошао на сахрану”, испричала је она.

Пјесма за коју већина људи мисли да је весела божићна мелодија, заправо је пјесма за опијање, тврди професорка.

"Ако размислите о томе да је у Медфорду производња алкохола била једна од најпрофитабилнијих дјелатности и поновно промислите о тексту пјесме, знајући да се певала на лудим тркама тога доба, биће вам јасно да се заправо ради о пјесми уз коју су се људи опијали. Неки дјелови текста заправо звуче као описивање нечега што се догодило док су актери били пијани”, каже Хамил.

А осим свима познатих дијелова пјесме, постоји и још једна строфа која говори о вожњи кочијом која нема баш срећан крај и нимало није божићна:

Послушајте како звучи оригинална верзија “Звончића”:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана