“Магија фламенка” догађај године у Београду

Глас Српске
“Магија фламенка” догађај године у Београду

Концертом Висентеа Амига, најбољег свјетског фламенко гитаристе и аутентичног насљедника Пака де Лусије, у београдској Комбанк дворани отворен је јубиларни 20. Гитар арт фестивал, који ће трајати до 16. марта.

Најављен под називом “Магија фламенка”, концерт је заиста био магични музички догађај у којем је шпански виртуоз са својим бендом оживљавао сентименте Шпаније и Медитерана од сјете до еуфорије. Репутацију гитаристе који је дијелио сцену са Дејвидом Боувијем, Ал ди Меолом и Паком де Лусијом Амиго је оправдао демонстрирајући перфектну технику, али и врхунско познавање шпанске музичке културне баштине, у којој фламенко заузима значајно место. Успјешно уклапајући ритмове фламенка са својом виртуозношћу, Амиго је београдској публици приредио првокласни умјетнички догађај, један од најбољих ове године.

Репертоар концерта чиниле су углавном нумере с албума “Мемориа де лос сентидос”, који је Амигу донио престижну награду “Греми Латин” за најбољи фламенко албум. Узбудљиви вокали из Амиговог пратећег бенда и плесна тачка једног од протагониста вечерашњег догађаја дигли су публику на ноге прије краја концерта. Дугим и гласним овацијама публика је вратила Амига и његов бенд на један бис и потом је окончан концерт који је зарадио кандидатуру за музички догађај године.

Током шест фестивалских дана планирано је девет великих концерата, а Београд ће посјетити више од 120 најистакнутијих имена гитарског свијета из 35 земаља свијета. Први пут ове године чак пет фестивалских вечери биће одржано у великој сали Комбанк дворане.

Након два распродата концерта у Центру “Сава” 2006. и 2008. године, најпознатији џипси џез-свинг састав “Росенберг трио” из Холандије наступиће и на јубиларном Гитар арт фестивалу. “Росенберг трио” већ више од 25 година представља “суштину џипси џез-свинг музике”.

Први пут ће се београдској публици представити и краљица фадо музике нове генерације, Кармињо. Београдски концерт биће пресјек њене десетогодишње каријере и многобројних хитова са пет студијских албума.

Дуо славних гитариста Влатко Стефановски и Мирослав Тадић на концерту у оквиру јубиларног Гитар арт фестивала премијерно ће представити дуго ишчекиван пројекат “Крушево 2”, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана