Квинси Џонс поново у Бањалуци

Данко Кузмановић
Квинси Џонс поново у Бањалуци

Бањалука - Удружења грађана “РЕЗ” и Фондација “Европска престоница културе Бањалука 2024” под покровитељством Града Бањалука у уторак организује обиљежавање Свјетског дана џеза у Бањалуци под називом “Џезрез 000” чији је лајтмотив “Квинси Џонс поново у Бањалуци”.

Свјетски дан џеза установио је УНЕСКО, а Бањалука ће организујући ову манифестацију бити уписана на листу свјетских престоница које обиљежавају овај значајан датум што ће допринијети њеном позитивном имиџу и у смислу кандидатуре за “Европску престоницу културе 2024”.

У том походу поново је отворена “Башта сљезове боје”, културно мјесто које памте мало старије генерације.

Марко Билбија, предсједник фондације “Европска престоница културе Бањалука 2024”

- Ово је један од догађаја на којима нам је велика част да будемо партнери. Овај догађај се бави свим оним што краси сцену Бањалуке и њен континуитет. Једна од важних ствари је догађај који се десио 1960. године, тај концерт Квинсија Џонса у Банском двору Културном центру, који је послужио као један дио базе наратива пројекта “ЕПК 2024”. Поводом тог концерта Квинси Џонс је касније написао композицију “Бањалука” која је премијерно изведена у Њупорту 1961. године. Што се тиче те композиције њу ће извести лимени оркестар МУП-а РС, симболично ће проћи од Банског двора до “Баште сљезове боје” - казао је Билбија.

Билбија је најавио позитивне промјене које се тичу музичке сцене у Бањалуци.

- У самом простору “Баште сљезове боје”, култном мјесту умјетничке музике, биће одржан концерт у уторак, и тиме ће се најавити повратак тог простора култури и фестивал џеза. Комбинација свега тога је симбол једног оптимизма који постоји тренутно у Бањалуци - рекао је Билбија.

Сам организатор овог пројекта и оснивач Удружења грађана “Рез” Саша Берендика је нагласио да је акценат нултог фестивала џеза на младим ауторима.

- Концепт овог нултог фестивала је базиран на домаћим снагама да покажемо шта ми то имамо у музичкој сфери. Када причамо о ауторима који се реферишу на џез музику, ја не бих да раздвајамо ишта у музици, осим квалитетне и неквалитетне музике, то је једина подјела - истакао је Берендика.

За овај догађај сазнао је и Квинси Џонс.

- Контактирали смо и самог господина Квинсија Џонса који је јако пријатно одреаговао на цијелу причу. Изузетно му је драго да се један његов концерт на такав начин нашао у жижи једног културног догађаја. Пожелио нам је добру срећу и имаћемо једно његово јавно обраћање, а сада, видјећемо којим путем - закључио је Билбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана