Joko Ono i “Egzit” obilježavaju jubilej mira

Glas Srpske
Joko Ono i “Egzit” obilježavaju jubilej mira

Povodom obilježavanja velikog jubileja, sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, “Egzit fondacija” će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”.

Ova instalacija će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada, te će predstaviti Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao tvrđavu mira, a projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

Informativna služba “Egzita” navodi da je nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije originalno umjetničko djelo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda, tzv. “šajke”, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

Joko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog vijeka. Nakon veze sa čuvenim “Bitlsom”, muzičarom i aktivistom Džonom Lenonom, ona je svoju karijeru posvetila djelima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umjetnosti duboko vjerovao.

Predstavnici “Egzit fondacije” su se, nakon višemjesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat “Egzit” festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana