Јоко Оно и “Егзит” обиљежавају јубилеј мира

Глас Српске
Јоко Оно и “Егзит” обиљежавају јубилеј мира

Поводом обиљежавања великог јубилеја, сто година од окончања Првог свјетског рата, “Егзит фондација” ће у сарадњи са легендарном мултимедијалном умјетницом и мировном активисткињом Јоко Оно крајем новембра на Петроварадинској тврђави отворити концептуалну инсталацију под именом “One day…”.

Ова инсталација ће промовисати Нови Сад на међународној сцени и бити нова културно-туристичка атракција града, те ће представити Петроварадинску тврђаву широм свијета као тврђаву мира, а пројекат ће бити реализован уз подршку Фондације “Нови Сад 2021”, града Новог Сада и компаније НИС кроз програм “Заједници заједно”.

Информативна служба “Егзита” наводи да је нова културно-туристичка атракција Новог Сада и Србије оригинално умјетничко дјело које потписује Јоко Оно, а направљена је на основу модела традиционалног српског брода, тзв. “шајке”, који су користили војници-граничари из времена Војне крајине.

Јоко Оно, свјетски призната јапанска умјетница и активисткиња, позната је по свом доприносу промоцији мира кроз бројне умјетничке облике и инсталације. Њени авангардни радови широј јавности постали су познати још шездесетих година прошлог вијека. Након везе са чувеним “Битлсом”, музичаром и активистом Џоном Леноном, она је своју каријеру посветила дјелима која симболизују идеале мира, љубави и братства међу људима, у које је најпознатији пар у историји музике и умјетности дубоко вјеровао.

Представници “Егзит фондације” су се, након вишемјесечних преговора, у Њујорку сусрели са Јоко Оно, која је прије тога већ била упућена у друштвени активизам и дводеценијски историјат “Егзит” фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана