Истина скривана 30 година: Посљедњи дан Брус Лија VIDEO

express.hr
Истина скривана 30 година: Посљедњи дан Брус Лија VIDEO

Славни глумац Брус Ли умро је веома млад, у 32. години. Посљедњи дан његовог живота скриван је од јавности 30 година из више разлога. На крају је власт наложила истрагу, а ево како се све догодило.

Прије 46 година, 20. јула, умро је глумац и мајстор борилачких вјештина Брус Ли. Детаљи о дану у ком је преминуо објављени су у посљедњој биографији о њему “А Life”, аутора Метјуа Полија.

Тог јутра 20. јула 1973. године, Брус је написао писмо свом америчком адвокату Адриану Маршалу око низа преговора и договора за нове пројекте. Међу њима је била и нова филмска понуда из “Warner Brosa” и приједлог Хана-Барбера за анимирану серију утемељену на његовом животу. Било је ту и приједлога за књигу, одјећу и слично, у том великом царству које је Брус Ли градио.

Пошто је послао писмо, отишао је у “Голден Харвест” студио. Тамо се састао са Џорџом Лазенбијем, аустралијским Џејмсом Бондом, да разговарају о његовом ангажману у филму “Game of Death”. Прикључио им се и Андре Морган. Ли је снимио већи дио краја тог филма, а циљ му је био да на неки начин укључи и Лазенбија у причу. О томе је разговарао и са Рејмондом Чоом који је предложио да оду на вечеру и формализују договор. Ли је имао друге планове. Хтио је да посјети Бети Тинг Пеи, требао му је “nooner” (секс у вријеме ручка). Обећао је да ће се вратити поподне да би се договорили колико ће новца понудити Лазенбиу.

Код Бети је стигао око 13 сати и остао неколико сати.

“Била сам његова дјевојка”, рекла је.

Било је ту секса и нешто хашиша, али не и алкохола или неких других тежих дрога. Ли је био узбуђен због састанка и онога што ће Џорџ Лазенби значити за његов филм.

Улогу је понудио и Бети, која то није баш објеручке прихватила. Каже да јој није било пријатно да на филму глуми његову дјевојку, док му је у стварном животу била љубавница.

“Никада нисам хтјела да радим тај филм. Било би ми непријатно”, рекла је.

У њен стан је око 18 сати стигао и Рејмонд Чо иако није потпуно јасно зашто. Можда јер су глумца цијело поподне чекали да се врати у студио, а пошто није дошао, одлучили су да дођу до њега, или су можда хтјели да му помогну да наговори Бети да пристане да ради на филму. Био је то најтоплији дан у мјесецу, пише “The Ringer”.

“Брус се није осјећао баш најбоље, а ни ја се нисам осјећао добро. Попили смо воду и почео је да глуми. Увијек је био јако активан и уживљен у улогу. То га је исцрпило, па је попио мало воде. И послије тога се осјећао некако смушено и малаксало”, каже Чо.

Убрзо је почео да се жали на главобољу. Ближило се вријеме вечере, а његова главобоља била је све већа. Када је рекао да жели мало да се одмори, Чо је покушао да оде.

Бети му је дала пилуле “Equagesic”, лијекове против болова за које каже да их је узимао и раније.

Ли је отишао у спаваћу собу да се одмори, а Бети се спустила у дневну собу, и гледала телевизију.

Рејмонд је отишао око 19:45 по Лазенбија да би га одвезао у јапански ресторан у “Мирамар” хотелу.

Чекали су га неко вријеме, али су ипак назвали Бети која им је рекла да он и даље спава и да почну без њега. Када су звали око 21.30 рекла им је да и даље спава али да ће покушати да га пробуди.

Ушла је у собу, покушавала и никако није успјела. Хистерично је назвала Рејонда и испричала му да не може да га пробуди. Рекао јој је да се смири и да ће одмах доћи. Присјетио се 10. маја када је Ли замало умро од церебралног едема. Одмах је назвао доктора који му је тада спасио живот, др Лангфорда. Линија му је стално била заузета.

Када је Чо стигао пронашао је Бруса како лежи на стомаку на кревету и Бети поред њега у стању потпуног шока. Покушавала је да га дозове да се пробуди.

Чо је схватио да је већ касно, и да је већ преминуо. Ситуација није била нимало добра, славни глумац мртав је лежао на кревету своје љубавнице, а њих двоје били су једини свједоци.

Размишљао је какав би то скандал могао да буде и како ће их за његову смрт кривити и медији и остали. И тада је одлучио да “спаси” ствар односно да би било најбоље да је Брус Ли умро негдје друго, а не у стану своје љубавнице.

Поново га је обукао и размишљао шта би могао да уради.

Да ли да га одвезе до његовог стана који је био на само пет минута од тог. На крају је одлучио да доведе љекара. Рекао је Бети да назове њеног приватног љекара, др Јуџин Чу По-хје, који је радио у баптистичкој болници.

Звала га је и није му рекла име пацијента. Када је стигао Брус Ли је већ био у коматозном стању, без пулса и било каквих знакова живота.

Безуспјешно је покушавао да га оживи десет минута. Тада му је већ било јасно да је умро прије његовог доласка.

Рејмонд му је објашњавао о каквој тешкој ситуацији је ријеч, али доктор није хтио да прихвати његов приједлог да га одвезу у болницу, већ је назвао хитну помоћ.

Инсистирао је да је ријеч о колабирању и да га одведу у даљу болницу “Queen Eliyabeth”, а не у ону у којој је радио, јер му таква пажња није била потребна.

Прије доласка хитне Рејмонд је преузео контролу над ситуацијом, попут правог продуцента. Рекао је Бети да не каже ништа медијима, и затим назвао његову супругу и рекао јој да је Ли на путу према болници због стања сличног ономе из маја. Хитна помоћ је стигла за седам минута и нису одмах препознали пацијента. Покушавали су да му пронађу пулс, послије је болничар Панг Так Сун објашњавао како “иако је особа изгледала мртва, морао је примјенити сву прву помоћ”.

Супруга Линда у болницу је стигла 15 минута прије Хитне помоћи. Чинило јој се да је у несвјести, а љекарски тим почео је са масажом срца.

“Никад нисам помислила да би могао умријети или да је већ мртав”, присјећа се.

Укључили су га на ЕКГ, и покушали да га пробуде електродама.

Линда је питала једног од љекара да ли је и даље жив. Умјесто одговора само јој је одмахнуо главом. Тумарала је ходницима и на питање љекара о аутопсији потврдно одговорила.

Вијест о смрти 32-годишњег Брус Лија брзо се проширила. И многи су кренули према болници. Међу њима и новинари који су покушали да сазнају шта се догодило. Тако су дошли до Чарлса Лова.

Новинар га је питао да ли је истинита прича коју је чуо да је Ли погинуо у борби. Овај му је одговорио да је то само гласина, назвао га лудим и спустио слушалицу.

Назвао је и њега кући, гдје му се на телефон јавио осмогодишњи Брендон и на питање гдје му је тата, одговорио “Movie!Movie”.

Новинари су опколили њихову кућу, па је Чо Линду смјестио у кућу љекара Лангфорда који је живио у близини. Тада је Линда поновно жељела да га види и увјери се да га стварно нема.

“Осјетила сам невјероватну снагу која је пролазила мојим тијелом. Знала сам шта морам да урадим и на који најбољи могући начин за Бруса, Брендона и Шенон”, рекла је.

Полиција је стигла и у стан Бети Тинг Пеи, нешто из поднева. Нису јој рекли да је Брус Ли умро, а она изузетно узнемирена није могла ништа да пита о његовом стању.

Убрзо након што га је из њеног стана одвела хитна помоћ, назвала је своју мајку и млађег брата који су сад били у стану и тјешили је. Полиција није пронашла никакве знакове борбе, а као доказе су спремили три чаше са стола, флаше “Севен ап” сока и Швепс Џинџера, и кутију лијекова “Equagesic”.

Дала је изјаву, а по ономе што су она и Рејмонд рекли полицији, чини се да су били спремни, ипак је било ријеч о глумици која је јако добро знала да запамти текст.

Требало је ту пуно тога припремити и намјестити, посебно по питању љубавнице о којој се распитивала и Линда.

Прво је питала доктора Лангфорда који је рекао како “по његовим сазнањима није имао никакве друге односе”.

Договорили су се шта ће рећи медијима. Андре Морган стигао је у “Голден Харвест “на позив Чоа, који се бавио контролом штете.

Припремили су изјаве за медије са енглеског говорног подручја и за оне на кинеском. Договорили су се да ће рећи да се Брус Ли срушио док је шетао вртом са својом супругом Линдом.

У то вријеме болница је издала званично саопштење са узроцима смрти: “Глумац Брус Ли умро је од акутног церебралног едема, чији је узрок засад непознат”.

“Хтјели смо да заштитмо његов углед, Линду и осјећања дјеце. Нисмо били толико глупи да смо мислили да ћемо се извући, хтјели смо само да купимо вријеме”, рекао је Морган.

Лажна изјава о смрти издржала је три дана.

Новинару Х.С. Чоу, требало је два дана да уз помоћ својих извора пронађе амбулантна кола и екипу Хитне помоћи која је дошла по њега.

Наговорио је возача да с њим поприча и тада је полако открио гдје је Брус Ли био.

“The China Mail” је писао “Who’s Lying on Liс’s Death” (Ко лаже око Лијеве смрти). Рејмонд Чо постао је мета медијског распитивања, и убрзо престао да одговара на позиве новинара. Сви су се окренули Бети, која је направила кобну грешку пошто је измијенила прву причу.

“Тог петка увече када је умро ја нисам била код куће, изашла сам са мајком”, говорила им је.

Њену причу потврдио је и брат Петер, и оптужбе назвао “фантазијом”.

Новинари су разговарали са комшијама који су им рекли да је Брус Ли био чест гост у њеном стану.

Измислили су нову причу, овај пут њих троје. Ону у којој су негирали оно што новинари нису могли да докажу, а признали оно што нису могли негирати. Оповргавали су везу, и даље наглашавали да је Брус умро у “Queen Elizabeth” болници. Никада нису могли признати да је био сам с Бети. Причу је измијенила и Линда, која је рекла да се спремала за ручак са пријатељицом и да јој је Брус рекао да ће послије доћи Рејмонд Чо како би разговарали о идејама за “Game of  Death” и да ће највјероватније вечерати са Џорџом Лазенбијем.

Рејмонд је рекао да је у Лијеву кућу стигао око 15 сати, радили су на сценарију до око 17 сати и тад отишли до стана Бети Тинг Пеи како би је наговорили да глуми у филму.

Био је то посао и ништа друго. Бети и Брус били су само пријатељи. Остало је више мање слично ономе како је стварано и било, позлило му је, дала му је лијекове и он је отишао да одмори у њену собу. Још је био жив када је Рејмонд стигао, онако омамљен али жив, како су тврдили. Позвали су хитну помоћи која га је одвела у болницу у којој су службено његову смрт потврдили 23.30. И та се верзија држала 30 година.

Тијело је идентификовао старији брат Петер и извршена је аутопсија.

Након прегледа др Р.Р. Лајсет утврдио је да је ријеч о “нормалном 30-годишњаку, а једине абнормалности које су пронашли биле су везане за плућа, пробавни систем, бубреге и отекнуће мозга”.

“Загушење и ендем мозга били су узрок смрти. Конгестија плућа и осталих органа показује да је највјероватније едем прво зауставио респираторну функцију, док је срце и даље пумпало крв у артерије, које су се прошириле због мањка кисеоника. Едем је коначно узроковао заустављање срчаних центара у мозгу и зауставио срце”, закључак је љекара.

Едем га је сигурно убио, нико није знао шта га је узроковало. Сумњали су да је повезан са тровањем од лијекова, а у желуцу су нашли трагове “Equagesic” таблета и канабиса. Састао се са љекарима који су глумцу спасили живот у мају. Како су били увјерени да је канабис крив за први напад, тако су сада Лајсета увјерили да је тако било и у овом случају. Убрзо је то дошло до медија, и настао је савршени скандал. Прича о сексу, дрогама, превари и смрти.

“Медији у Хонг Конгу су једноставно полудјели”, присјећа се Линда.

Прогласили су га зависником, који је са љубавницима учествовао у сексуалним оргијама, а преминуо након што је користио стимуланс попут Виагре, предозирао се са 707.

Повезивали су га са ЛСД-ом, хероином и кокаином. Кренула је потрага за “другим љубавницама” тј. женама с којима су га видјели па су их кренули и повезивати, и направили од њега не само суперхероја већ и супер заводника.

“Имали су пет страница о њему са различитим женама, са смјешком, рукама око врата и слично. Приче су биле свакакве, од оних да се предозирао, да је умро од превише секса, да га је убила ерекција, отровао помоћник. А била је ту и прича да заправо није мртав”, каже Андре Морган.

Његови обожаваоци нису могли да прихвате чињеницу да је неко тако млад и у добром стању умро.

И зато су кривца затражили у разним мистеријама, традиционалним кинеско јапанским ривалима.

“У Јапану постоји традиција убица познатих као нинџе. Сваки од њих био је изузетно добар у припремању различитих отрова”, писао је Слекс Блок у првој биографији Брус Лија.

Јако су биле честе гласине да је умро са ерекцијом, па су се новинари увукли у мртвачницу да би фотографисали његово тијело.

“Платио сам им 1500 хонгконшких долара да ми дозволе да направим слике његовог леша. Након фотографисања лица, покушао сам и ниже, али ме жена извукла из мртвачнице и рекла ми да би могла да добије отказ због тога”, прича Патрик Ванг, оснивач таблоида “Кам Џех Пао”.

Снимке његовог натеченог лица подстакле су многе да помисле да је ипак била ријеч о тровању.

Послије комеморације у Хонг Конгу, Линда је најавила да ће бити сахрањен у Сијетлу. Дала је изјаву медијима:

“Лично не сматрам никога одговорним за његову смрт. Једино је важно да њега више нема и да се неће вратити”.

Фанови су били јако љути на Линду јер је његово тијело пребацила у Сијетл и зато су сумњали да се нешто догађа.

Голден Харвест зато је послао камермана да сними његову сахрану у Сијетлу и материјал донесе медијима у Хонг Конгу. То је само погоршало ствари. Наиме обожаваоци доброг ока примијетили су да је ковчег замијењен (због техничких проблема са влагом приликом превоза) и оптужили их да су замијенили тијело.

Посебно гласни били су и они који су вјеровали да га је неко проклео. Посебно су се окомили на Бети Тинг Пеи.

“Чинило ми се као да људи желе да умрем. И ако се то настави, ја више не желим да живим. Брус је мртав, зашто то једноставно не остане не томе'“, рекла је за “The China Star”.

Кад молбе нису упалиле, почела је да им пријети тужбом, што је испало још горе. Убрзо се та 26-годишњакиња закључала у стан, није излазила и само је гледала телевизију.

Да она зна нешто више и да је можда одговорна за његову смрт сматрали су широм свијета, студенти у Куала Лумпуру носили су транспаренте са њеним именом, а у Хонг Конгу је била постављена бомба с натписом “Betty Ting knows the cause of Bruce Lee’s death”.

Испало је да је ријеч о превари, али током сљедећих седмица постављено је још неколико бомби са поруком “Revege for Bruce Lee”. Такво стање забринуло је британску колонијалну власт, јер су страховали од сукоба са про комунистичким кинеским радикалима, који су хтјели да их истјерају из земље. Зато су наредили детаљну истрагу о смрти Брус Лија, пренио је “Еxpress.hr“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана