Islanđanima prijeti kazna zbog isticanja palestinskih zastava na Evrosongu

Agencije
Islanđanima prijeti kazna zbog isticanja palestinskih zastava na Evrosongu

Islandski bend Hatari mogao bi se suočiti s kaznom nakon podizanja šalova i zastave Palestine tokom prijenosa uživo finalne večeri Evrosonga iz Tel Aviva, saopštili su organizatori.

Hatari, punk trio koji je karakterističan po svojoj sado-mazo estetici, bio je kritičan prema Izraelu i prije velikog finala u subotu. Članovi grupe su najprije izazvali premijera Izraela Benjamina Netanyahua na “prijateljski dvoboj tradicionalnog islandskog hrvanja”. U samoj završnici Evrosonga, članovi benda su podigli šalove i zastave Palestine dok su voditelji saopštavali koliko je Island dobio poena od publike. U saopštenju objavljenom nakon finala, organizatori Evrosonga su najavili da će o eventualnim posljedicama poteza grupe Hatari raspravljati izvršni odbor ovog takmičenja.

“U direktnom prijenosu finala Evrosonga, Hatari, islandski predstavnici, kratko su podigli male palestinske transparente dok su sjedili u Grin Rumu. Evrosong je nepolitički događaj i ovaj čin je u direktnoj suprotnosti s pravilima takmičenja. Zastavice su brzo uklonjene, a posljedice ove akcije razmatraće Referentna grupe Evrosonga”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo da su i u mjesecima prije održavanja Evrosonga određeni propalestinski aktivisti pozivali na bojkot Evrosonga zbog, kako su navodili, stalne uzurpacije palestinske teritorije od Izraela.

Isto tako, tokom nastupa megapopularne Madone također su se mogle vidjeti zastave Palestine i Izraela, za što su organizatori rekli da nije bilo ranije odobreno, javlja Daily Mail.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana