Исламски џихад пријети Евросонгу

N1
Исламски џихад пријети Евросонгу

Исламски џихад из појаса Газе запретио је да ће омести надметање за пјесму Евровизије које почиње за десет дана у Тел Авиву, пренијели су израелски медији.

Пријетња је објављена у вријеме када су делегације већ почеле да стижу поводом догађаја за који се очекује да привуче хиљаде туриста.

“Спријечићемо непријатеља да успе у организовању сваког фестивала чији је циљ да се нанесе штета палестинској ствари”, наведено је у саопштењу те екстремистичке организације у тренутку када израелска војска изводи нападе на десетине мета у појасу Газе у одговору на 150 ракета испаљених од јутрос на територију Израела.

У саопштењу те мање организације која има подршку Ирана и некад дјелује независно од лидера Хамаса, владара Газе, се додаје да је “отпор обавезан да одговори на агресију непријатеља и да га изненади”.

Један неименовани званичник је у име фракција у Гази упозорио да ће наредних неколико часова бити “болни”.

Упозорење су објавили палестински медији док су се сирене оглашавале широм јужног Израела да упозоре на ракетне нападе.

У ракетирању је рањено двоје људи од шрапнела у Израелу, а на палестинској страни погинуо је један 22-годишњак док је четворо људи рањено у израелској одмазди.

Због ескалације насиља затворени су гранични прелази у појас Газе и риболовна зона у Средоземном мору крај те територије. На југу Израела уз границу Газе затворени су путеви за цивилни саобраћај.

Организатори Евросонга међутим настоје да умире све забринуте за посљедице насиља по надметање које ће се одржати од 14. до 18. маја.

“Припреме за евровизијске делегације се настављају по плану. Делегације су стигле и сви су заузети надметањем”, рекла је портпарол јавног сервиса Кан Шарон Давид за израелске медије, додавши да су организатори у контакту са цивилном одбраном и да нема посебних инструкција због насиља на југу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана