Грејс Џоунс долази на EXIT

Агенције
Грејс Џоунс долази на EXIT

Једна од најважнијих светских уметница савременог доба, револуционарна музичка икона, супермодел и филмска звијезда, истински бесмртна - једна, једина и непоновљива Grace Jones долази на EXIT! 

Ова несвакидашња личност нам долази из највише и посљедње класе "ванземаљаца", од којих су многи на Земљи оставили неизбрисив траг и нажалост отишли - Bowie, Prince и Michael Jackson, мијењали су свијет са њом. На главној позорници фестивала показаће да је још пре Мадоне, Lady Gage и Rihanne, којима је била највећи узор, прва увела авангардну умjетност и високу моду у свjетске музичке токове. Ненадмашни "Vogue" прогласио ју је "ултимативном модном музом", а музички ауторитет "Rolling Stone" за "неодољиву уметницу, модну икону и симбол". Након премијере на филмском фестивалу у Торонту, дуго снимани документарни филм о животу фасцинантне арт-рок аристократкиње, "Grace Jones: Bloodloght & Bami", имаће и своју биоскопску премијеру овог пролећа, управо пред њену турнеју са којом долази на тврђаву!

Јамајканка из високог друштва, каријеру почиње као супермодел у Паризу и Њујорку, радећи окружена модним колосима као што су Yves St. Laurent, Karl Lagerfekd, Кензо Такада и Giorgio Armani, а лично Isseu Miuake је узима да му буде водећи модел на историјској ревији у Токију 1976. године. Њено лице краси насловнице магазина "Vogue" и "Еllе", а фотографишу је лично Helmut Newton и Guy Bourdin! Grace се убрзо нашла у заводљивом вртлогу најгламурозније дискотеке свих времена, њујоршког Студија 54, гдjе су њени највећи фанови тамошња звjездана клијентела, прије свих двојица великих умјетника 20. вијека, Andy Warhol и Keith Haring, те бројни глумци и диско магнати, заувијек омађијани њеном, готово божанском појавом. Ипак, њу као живо умјетничко дјело стварао је њен сапутник и чувени француски уметник Jean Paul Goyde, који је њену дивљу и незадрживу енергију, урођену андрогиност и надљудскост претворио у неисцрпни низ незаборавних сценских и телевизијских наступа ("One Man Show ", 1982), те фотографија које ће још вијековима красити галерије, музеје и уџбенике историје умјетности. Међу њима је и, како је медији називају, „једна од најпознатијих фотографија у историји поп културе", насловна страна компилацијског албума „Island Life", али и читава плејада других, ручно манипулисаних фотографија у време када је "фотошоп" означавао занатску радњу на углу, а не свемоћни софтвер. Ријетко познато је и да је управо због љубави са Goyдом, одбила главну улогу у култном филму Ridlija Scotta - "Blade Runner"!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана