“Garbage” у јуну стиже у Београд

Глас Српске
“Garbage” у јуну стиже у Београд

Дуго очекивани концерт америчког рок бенда “Garbage” одржаће се 28. јуна на базенима “11. април” на Новом Београду, најавили су у петак организатори.

“Garbage”, који чине Ширли Менсон, Дјук Ериксон, Стиви Маркер и Буч Виг, годинама је јако популаран бенд у Србији, а посљедњи пут наступили су 2005. на “Егзит” фестивалу у Новом Саду.

Заједно наступају 25 година. До сада су продали преко 17 милиона примјерака албума и наступали у више од 35 земаља. Након што су се Буч, Дјук и Стиви окупили у Медисону (Висконсин) 1993. и годину касније им се прикључила Ширли, 1995. године избацили су деби албум “Garbage”, који је продат у више од четири милиона примјерака.

Њихов јединствени звук и провокативна визуелна естетика изазвали су велику пажњу јавности широм свијета и донијели им огроман успјех. Други албум бенда, “Версион 2.0” (1998), такође је продат у више од четири милиона примјерака, доживио је велик успјех на свјетским топ-листама, али и имао неколико номинација за “Греми”, укључујући и ону за албум године.

Сљедеће године бенд је провео на свјетској турнеји, а врхунац кампање којом су промовисали албум било је и снимање насловне пјесме за филм о Џејмсу Бонду “Тхе њорлд ис нот еноугх”.

Нешто касније дошли су и платинасти албум “Беаутифул Garbage” (2001), затим и “Блеед лике ме” (2005), а након седмогодишње паузе дошло је и пето студијско издање “No your kind of people” (2012), које се нашло на листи топ 50 албума магазина “Rolling Stonse” и названо је “алтернативом свему” од стране престижног “Pitchforka”.

Двадесет година од свог деби издања прославили су 2015. распродатом “20 Years Queer” турнејом. Њихов најновији студијски албум “Strange llittle birds”, објављен 2016. године, дебитовао је на првом мјесту листа алтернативних албума, а био је и на 14. мјесту листе “Билборд 200”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана