“Егзит” средиште најбољег провода у Европи

Глас Српске
“Егзит” средиште најбољег провода у Европи

На Петроварадинској тврђави у Новом Саду отворено је овогодишње издање званично најбољег европског фестивала “Егзит”, а на првој вечери било је најмање 44.000 људи. Организатори очекују да ће ово бити једна од најупечатљивијих манифестација.

Еуфорија је настала када је лекцију из сценског наступа пред пуном и продукцијски унапријеђеном главном бином одржала трубадурка савременог доба ЛП или Лаура Перголици, која је показала да је моћан глас, гитара и харизма све што је потребно за истинског музичара.

Први пут на “Егзиту” пред фестивалском публиком наступио је свјетски познати балетан Сергеј Полуњин, који је заједно са гудачким саставом “Almazian Simphony” извео перформанс на тему личне слободе, која је и мото овогодишњег фестивала, а након овог аудио-визуелног спектакла небо изнад Петроварадинске тврђаве обасјао је ватромет, који је трајао више од 12 минута.

Након тога сцену је заузела икона арт-попа Карин Дрејер са својим саставом “Fever Ray”. Кулминација вечери је ипак услиједила када су на сцену изашли хип-хоп гиганти “Мигос”, који су у стилу великих звијезда наступили више од сат након најављеног термина.

Тејкоф и Кваво су посветили концерт Офсету, који је подршку пружио из Америке јер га је вијест о рођењу кћеркице затекла на турнеји, те је, као сваки прави свјежи тата, похитао да се придружи супрузи Карди Би.

Звијезда вечери на “mts Dance Areni” била је Амели Ленс, након које је наступио њемачки виртуоз Бен Клок, а јутро је публика дочекала уз први пар техна Адама Бејера и Иду Ингберг, док је част да затвори омиљену електронску бину “Егзита” имао техно иноватор Ричи Хотин. Ни на “Addiko Fusion” бини није мањкало енергије, гдје је наступила авангардна поп звијезда у успону Севдализа, која је донијела јединствени аудио-визуелни доживљај пред публику “Егзита”.

Поред ње, сјајан провод био је и уз електро-акустични поп бенд “Детоур”, а гласно се пјевало и уз мелодичне панк рокере домаће сцене “Гоблине”, док је еклектични звук карактеристичан за ову бину донио талентовани музичар Марко Луис.

Жестоко је било и на “Експлозив” бини уз хардкор великане из Бостона “Slapshot”, а ништа слабије није било ни уз шведски треш метал бенд “Dr. Living Dead”, који је изашао на сцену са маскама. На “Егзит” су се послије дужег времена вратили и “Дог Еат Дог”, чији наступ публика неће дуго заборавити.

Прве вечери је одржана и прва “Youth Fair” музичка конференција, а тема панела била су искуства домаћих извођача који су успјели да направе међународну каријеру и наступају широм свијета. Говорили су ди џејеви Тијана Т и Младен Томић, те др Неле Карајлић, Горан Милошевић из састава “Накед”, док је модератор био уредник “Недељника” Бранко Росић.

У петак је на главној бини наступио један од најтраженијих репера данашњице Френч Монтана, те реге икона Зиги Марли, син легендарног Боба Марлија. На главну бину фестивала стижу и хитмејкери “Jay Jones” и “Burak Yeter”, “mts Dance Arenу” окупираће велика имена попут Масеа Плекса, иконе техно музике Карла Крејга и Родхад, који долази право са берлинске техно сцене.

На популарној “Addiko Fusion” бини другог дана фестивала публику је раздрмала бристолска панк сензација “Идлес” и добро позната имена домаће и регионалне сцене, као што су “Bad Copy”, “Irie FM”, Ђорђе Миљеновић, “Nipplepeople” и Сара Ренар. Љубитељима најтврђег звука загарантован је добар провод уз “Cockney Rejects”, “Madball”, “Lion's Law” и “The Hellfreaks” на “Explosive” бини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана