Едо Маајка, музичар, за “Глас Српске”: Реп створен из потребе за промјеном

Данко Кузмановић
Едо Маајка, музичар, за “Глас Српске”: Реп створен из потребе за промјеном

Реп је еволуирао у разним смјеровима, и с обзиром на то да је већ дуги низ година свјетски мејнстрим, сви га користе у свом музичком изразу. Ушао је у сваки музички жанр. Данашњем репу смисао није толико у социјалним или политичким порукама него је више нагласак на забави. Што је мање пјесма захтјевна то је слушанија од стране младих људи.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” репер Един Осмић, познатији као Едо Маајка, који ће наступити ове године на “ОК фесту”, који се одржава од 12. до 14. јула на Тјентишту.

ГЛАС: Шта један репер треба да уради да премости јаз између бине и публике?

ОСМИЋ: Некад се то не може, ма колико се трудио. За извођача је најбитније да се он осјећа добро на бини, а то онда осјети и публика. Није ту битно да ли си репер или рок или поп извођач, тај јаз сваки извођач жели премостити. То зависи и од извођача и од публике. Имати хит пјесме, пјесме које публика познаје и воли ће свакако помоћи.

ГЛАС: На шта сте најпоноснији у досадашњим годинама рада?

ОСМИЋ: Поносан сам на то што са сваким материјалом успијевам направити неки помак у звуку, тексту, излазим из зоне комфора и тако се развијам, није ми досадно. Најгоре је кад ти све постане досадно, а то ти се деси ако си у комфору ако се не мијењаш. С друге стране, публика не воли промјене тако да ако се желиш развијати мораш кад тад престати удовољавати публици, престати да зависиш од њихових прохтјева. Сви волимо с бине видјети публику која ужива, тако да није лако наћи баланс у свему томе. Поносан сам на неке награде, на пробијање разних ледова, на то што сам помогао неким људима који сада харају сценом.

ГЛАС: Добар дио Вашег опуса спада у ангажовано стваралаштво, какав је Ваш став у вези са питањем ангажованости у стваралаштву и умјетности?

ОСМИЋ: Ангажован можеш бити у разним смјеровима. Сада је битна и ангажованост око климатских промјена, те око психичког здравља људи, ангажованост око другачијих који имају све мање мјеста у нашим друштвима. Свиђа ми се што Рамбо Амадеус ради око екологије. Реп је као и панк створен из потребе за ангажовањем и промјеном.

ГЛАС: Како Вам се допада идеја и амбијент у коме се одвија “ОК фест”, и шта публика може да очекује?

ОСМИЋ: Већ сам наступао на “ОК фесту”, амбијент је предобар, планирам доста времена посветити природи и уживању у том нетакнутом дијелу БиХ. Очекујте одличну свирку, имам нови бенд, нове пјесме, старе пјесме, биће то наступ за памћење сигурно. Посљедњи пут сам био с ди-џејем, и било је одлично, овај пут ће бити још боље.

Наступи и стварање

ГЛАС: Шта Вас више забавља, наступи или стварање нових пјесама?

ОСМИЋ: Онај тренутак кад сам завршио пјесму у својој глави и на папиру, кад је само ја знам и супер ми је. Тај тренутак ми је најбољи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана