Џез музичар свирао гитару док су му оперисали тумор на мозгу

Агенције
Џез музичар свирао гитару док су му оперисали тумор на мозгу

Јужноафрички џез музичар Муса Манзини свирао је по цијелом свијету, али је недавно је одржао и један крајње необичан наступ.

Манзини је свирао гитару док су му хирурзи оперисали мозак, односно уклањали тумор.

Видео Манзинија снимљен је током шест сати дуге операције тумора на мозгу, на ком се види да музичар, окружен медицинским особљем, лежи у операционој сали и пребира по жицама гитаре.

Доктори су одлучили да Манзинија држе будним како би током операције могли да процијене који дијелови мозга функционишу и тако смање опасност од већег неуролошког оштећења.

“Та одлука је донијета пошто су лекари узели у обзир моју музичку каријеру”, рекао је Манзини који свира више инструмената и предаје на факултету. Музичар, који се успјешно се опоравља од операције, каже да је тумор, који му се вратио, повезан са неуролошким стањем које је имао од 2006. године.

Операцију је прошле недјеље у Дурбану извео тим неурохирурга. Главни хирург Базил Еникер каже да је у овом случају операција пацијента у будном стању била бољи избор него коришћење потпуне анестезије.

“На тај начин успјели смо да тестирамо регије мозга прије уклањања тумора. То нам је омогућило уклањање тумора уз минимално оштећење мозга”, објаснио је Еникер.

Љекари су жељели да смање ризик од парализе или губитка функција у моторном кортексу мозга који контролише кретање.

Награђивани музичар захвалио је љекарима који су га спасли истичући да ће ускоро бити спреман за повратак на позорницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана