“Догодине у Јерусалиму” изазвало буру послије Евровизије

Агенције
“Догодине у Јерусалиму” изазвало буру послије Евровизије

Побједница овогодишњег такмичења за Пјесму Евровизије Нета Барзилај осим својим необичним наступом реакцију јавности изазвала је и побједничким говором.

 “Хвала вам што сте одабрали различитост, хвала на прихватању разлика између нас. Волим своју земљу. Слиједећи пут у Јерусалиму”, рекла је Барзилај, што је изазвало лавину коментара на друштвеним мрежама.


Иако Израелци сматрају Јерусалим својом најстаријом неподијељеном престоницом, главни град Израела је Тел Авив. Амерички предсједник Доналд Трамп признањем Јерусалима за престоницу Израела продубио је међусобне сукобе. Статус Јерусалема и даље је једно од кључних питања у настојањима да се разријеши палестинско-израелски сукоб.

“Нета је јасно ставила до знања да је њена музика израелска пропаганда. Како Евровизија може да слави различитост када је овом изјавом пуцано Палестинцима право у главу?”, само је један од коментара на друштвеним мрежама док други подсјећају Барзилај да је званично призната престоница Израела Тел Авив и да је оригиналан план УН за подјелу Палестине предвиђао да Јерусалим буде засебно тијело под специјалним међународним режимом.

Неки чак истичу да је Барзилај требало да буде дисквалификована због кршења правила промовисањем политичких порука.

Када је формирана држава Израел 1948, главне полуге власти управо су биле смјештене у западном дијелу Јерусалима. Али тек у рату са арапским земљама 1968. израелске власти су под контролу узеле и источни дио у ком је чувени Стари град, и касније га анексирао.

Такав потез Израела, међутим, није добио међународно признање, што је посебно фрустрирало израелске званичнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана