Britanske zvijezde traže premještanje “Evrosonga”

Glas Srpske
Britanske zvijezde traže premještanje “Evrosonga”

Vivijen Vestvud, Piter Gejbrijel i Volf Alis neki su od 50 britanskih umjetnika koji su zatražili da “Evrosong” bude premješten iz Izraela.

Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu Bi-Bi-Siju zahtijevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da takmičenje za pjesmu Evrope bude održano u nekoj drugoj državi.

- “Evrosong” možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima - stoji u pismu.

Bi-Bi-Si im je odgovorio da ne priliči da se učestvovanje na “Evrosongu” koristi u političke svrhe.

Godišnje takmičenje trebalo bi u maju da bude održano u Tel Avivu, nakon pobjede izraelske pjevačice Nete 2018. godine. Tradicija je da pobjednička zemlja obično organizuje “Evrosong” iduće godine.

Britanski umjetnici su rekli da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost “šuplja priča”, s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni.

- Ne smijemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca - navedeno je, takođe, u pismu.

Zatim su se obrušili i na Bi-Bi-Si.

- Bi-Bi-Si, prema svom statutu, mora promovisati slobodu izražavanja. Trebalo bi da djeluje u skladu sa svojim principima i da izvrši pritisak na “Evrosong” da se takmičenje premjesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode - ističu britanske zvijezde.

Pismo je upućeno nekoliko sedmica prije emisije “Evrosong: Vi odlučujete”, šou programa Bi-Bi-Sija, u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na “Evrosongu”.

Na drugoj strani Izrael se uveliko priprema za 64. “Evrosong”, koji će od 14. do 18. maja biti održan u Tel Avivu, a turistima su namijenili poseban smještaj. Naime, domaćini su odlučili da u blizini dvorane u kojoj će biti održano takmičenje, tačnije u parku “Jarkon” podignu “Grad šatora” u kojem će boraviti oko dvije hiljade turista, umjesto u skupim hotelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana