Банкротирао произвођач гитара Гибсон

Срна
Банкротирао произвођач гитара Гибсон

Вашингтон - Америчка компанија "Гибсон", чије су електричне гитаре свирали Елвис Присли, Кит Ричардс и Џими Пејџ, прогласила је банкрот због дуга од 500 милиона долара.

Кредитори ће сада преузети контролу над компанијом чије је сједиште у Нешвилу, а која је основана 1902. године.


"Филипсово" одјељење за кућне аудио уређаје преузело је посусталу фирму прије четири године за 135 милиона долара. "Гибсон" ће се сада изаћи из тог посла и фокусирати се на музичке инструменте.

Директор "Гибсона" Хенри Јускијевич рекао је да ће компанија, у складу са америчким законом, проглашавањем банкрота осигурати "дугорочну стабилност и финансијско здравље".

Према новим мјерама, "Гибсон" ће угасити своје огранке за производњу аудио уређаја, попут слушалица, звучника и грамофона марки "КРК", "Кервин Вега" и "Стентон".

Компанија производи електричне гитаре у Нешвилу и Мемфису, а акустичне гитаре у Боземану, у држави Монтана.

"Гибсон" продаје више од 170.000 гитара годишње у више од 80 земаља, а у 12 мјесеци до јануара 2018. године повећао је продају ових инструмената за десет одсто, на вриједност од 122 милиона долара.

Компанија планира да изађе из банкрота 24. септембра, до када ће имати законску заштиту од потраживања кредитора. Они ће у међувремену добити удио у компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана