Бајага ипак наступио у Хрватској

Агенције
Бајага ипак наступио у Хрватској

Вараждин - Концертом Момчила Бајагића-Бајаге и бенда “Инструктори” на позорници испод бедема Старог града у Вараждину, завршен је први дан јубиларног 20. Шпанцирфеста.

Бајага је на Шпанцирфесту већ наступао 2010. и 2015, пренијела је Хина.

Уочи овогодишњега наступа у Вараждину због протеста хрватских “бранитеља” отказан је његов концерт у Карловцу који је био најављен за 3. септембар.

И вараждински “бранитељи”, тачније чланови Удружења ветерана 7. гардијске бригаде Пума, противили су се наступу Бајаге, којег су оптужили да је “отворено подржавао великосрпску агресију”, али су организатори из Туристичке заједнице Вараждина и градоначелник Иван Чехок били сасвим јасни у ставу да отказивање концерта не долази у обзир, па је Бајага наступио првог дана десетодневног фестивала у Вараждину, а у међувремену свирао је и у Пули.

Иначе, Бајага је с Инструкторима наступао у Вараждину већ два пута, 2010. и 2015. године, пред десетак хиљада људи и оба пута није било никаквих проблема.

У оквиру својеврсне хистерије због најаве доласка Бајаге, која је завладала протеклих дана, тврди се да је он пјевао “за четнике” у Бањалуци и Книну, 1993. и 1994. године а, како преноси Т-портал, преко опскурних портала објављују се ''инкриминишући'' докази.

Медији пишу да противници Бајаги замјерају пјесму “Буђење раног пролећа” из 1991. у филму “Вуковар, једна прича” Боре Драшковића, српском кандидату за Оскара 1995, исте године кад је хрватски кандидат био филм “Вуковар се враћа кући” Бранка Шмита.

Подсјећа се да овај, у основи антиратни филм, завршава снимцима срушеног Вуковара из ваздуха, који за музичку подлогу имају Бајагину пјесму.

Дијелове овог филма противници Бајагиног наступа дијеле на YоуТубе без појашњавања контекста.

Други случај је пјесма ''Само слога Србина спашава'' настала 1999. године у којој Бајага с Дејаном Цукићем и Бором Ђорђевићем пјева као одговор на НАТО бомбардовање Србије, иако та пјесма нема никакве везе с Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана