Атеист реп: Испоручићемо гомилу хитова и енергије

Милош Васиљевић
Атеист реп: Испоручићемо гомилу хитова и енергије

“Ок фест” је један од наших омиљених фестивала, а ове године на наступу ћемо испоручити гомилу хитова, из свих периода 29-годишње каријере, уз силну енергију коју, без обзира на године и те како поседујемо, кажу Леки, др Поп и Радуле, чланови новосадског панк рок бенда “Атеист реп”.

Шта мислите о “ОК фесту” и сматрате ли да је овај фестивал другачији од других и због чега? Шта публика да очекује од вашег наступа?

ЛЕКИ: Већ више пута, уназад неколико година апострофирао сам “ОК фест” као један од мојих омиљених. Пре свега, он се издваја због посебног амбијента, као и пропратних садржаја  у којима могу уживати како посетиоци, тако и сами учесници фестивала. Када смо први пут свирали на “Ок фесту” били смо у прилици да уживамо у природи, дружењу и одличним бендовима којих ће и ове године бити на претек.

ДР ПОП: “Ок фест” је суперфестивал у вероватно најлепшем окружењу у ком и бендови и публика дају и више од свог максимума.

Да ли музика још увијек може да спаја људе и руши баријере или се све претворило у шоубизнис?

ЛЕКИ: Ми смо прави пример и доказ да музика и те како може да спаја људе и руши разноразне баријере - много путујемо по целом региону и шире, на многим местима већ имамо много пријатеља и познаника, а тамо где одемо први пут стичемо нова пријатељства, без обзира на националност, веру, боју коже, сексуалну, политичку и другу оријентацију...

Колика је важност друштвено ангажованих умјетника?

ЛЕКИ: Без обзира што се друштвени ангажман уметника врло често чини залудан, чак и њима самима, сведоци смо да се у последње време поново потврђује вредност и важност таквог ангажмана. Тим ангажманом указује се на разне аномалије, проблеме и нетолеранцију у нашем друштву  и путем разних медија те поруке доспевају до шире публике те могу произвести грађанске иницијативе којима се штите одређене друштвене вредности и права. То понекад заиста успе, некада и не, али бар може бити глас колективне савести једнога друштва.

Како гледате на данашњу музичку сцену?

РАДУЛЕ: Сцена стално има своје успоне и падове, тако да се не може лако оценити када је било боље. Раније није било толико избора, сада рок и панк свирају и неки који у томе виде само комерцијални потенцијал. Раније су се бендови трудили да буду јединственог изражаја, сада је тога наизглед мање због бројности бендова. Раније је, ако завредиш, спот на ТВ обезбеђивао добру посету на свиркама јер је то била прилика за ближи контакт. Сада све можеш поставити и наћи на интернету наизглед пуно је више добрих бендова, а мање одговарајуће публике.

Да ли модерне технологије и брзина протока информација и масовна продукција уништавају квалитет?

ЛЕКИ: Онај ко зна да свира - зна да свира и има начина да то пласира. Међутим, ако је већини људи занимљиво да се окупљају на масовним журкама и да плаћају улаз да им један човек  пушта “музику” са компјутера и сличних дигиталних направа, ми ту не можемо ништа. Масовна продукција може да утиче негативно на квалитет, али циљној групи којој се пласира та продукција то и није битно.

ДР ПОП: Не би требало да модерне технологије негативно утичу на било шта, сем на квантитет и квалитет спавања. Истина је да апсолутно свако може да се сними и то објави али нити то ко мора гледати, нити то, реално, може сметати неком ко се озбиљно нечим бави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана