Ако Евровизија не буде у Јерусалиму онда боље да је не буде

Срна
Ако Евровизија не буде у Јерусалиму онда боље да је не буде

Израелска министарка културе и спорта Мири Регев изјавила је да би Израел, уколико не може да организује надметање за песму Евровизије слиједеће године у Јерусалиму, требало да размисли да ли да га уопште одржи.

“Препоручићу влади да Евровизији, ако не може бити у Јеруслиму, уопште не будемо домаћин”, рекла је Регев за радио станицу Кан, након јучерашњег отказивања пријатељске фудбалске утакмице Израела и Аргентине која је требало да буде одржана у суботу.


Она је објаснила да то надметање кошта Израел 50 милиона шекела (14 милиона долара) и да је смишљено да промовише земљу домаћина.

“Мислим ако Евровизије неће бити у Јерусалиму погрешно би било инвестирати 50 милиона шекела јавних фондова. Главни град државе Израел је Јерусалим и тога не би требало да се стидимо”, рекла је министарка, одговарајући на још непротврђене извијештаје од среде да је ЕБУ тражила да се Евровизија одржи на неспорној локацији.

Од како је Израелка Нета Барзилаи побједила на такмичењу ове године израелски званичници су више пута поновили да би такмичење наредне године требало да буде одржано у Јерусалиму као што је то било 1979. и 1999. године.

Међутим, напетост је велика након отказивања утакмице. Израелски званичници су рекли да су главни разлог претње против звијезде тима Лионала Месија.

Многи су отказивање повезали с одлуком да се меч умјесто у Хаифи, као што је било првоботно планирано одржи у Јерусалиму, на чему је инсистирала Регев.

То је разљутило Палестинце који су ионако гњевни због пресељења амбасаде САД у Тел Авив, послије одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да прогласи Јерусалим само израелским.

Иако је стадион Теди, на коме је тебало да се игра, у западном Јерусалиму, статус тог града је био и остао најексплозивнији неспоразум два народа, јер Палестинци у његовом источном дијелу намјеравају да оснују сједиште своје будуће државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана