Аца Селтик: Код “Келтса” нема компромиса

Милош Васиљевић
Аца Селтик: Код “Келтса” нема компромиса

Код нас никада није било никаквих компромиса ни на бини, ни ван ње, нити ће их бити, а у интеракцији са публиком се догађа оно за чим сви тежимо, рекао је Александар Петровић, познат као Аца Селтик, фронтмен групе “Ортодокс Келтс” која 8. јула наступа на “ОК фесту” на Тјентишту.

ГЛАС: Шта очекујете од овогодишњег “ОК феста” и како генерално гледате на фестивале? Да ли су они најбољи начин за масовнију промоцију?

ПЕТРОВИЋ: Није на нама да нешто очекујемо, већ на публици. Они долазе на фестивале и концерте са жељама, очекивањима, добром вољом и жељом да ту пронађу све оно што их занима и за чим трагају. Наше је само да, као и увек, дамо све од себе да тако и буде, а то је онда и одговор на други део питања.

ГЛАС: Колико је тешко држати бенд у функцији и на окупу већ неколико деценија?

ПЕТРОВИЋ: Нимало. Ми нисмо група грађана која се окупила да би тек нешто свирала или продавала маглу. Ми смо “Ортодокс Келтс”, група која има своју идеологију, иконографију и духовно сопство. Ако су сви унутар групе свесни да је то то и да је бенд, у ствари, наша друга кућа, онда је све јасно. Нисмо ми ту да бисмо користили тренутак, триповали се на трендове, певали о било чему, било како, и лупетали глупости већ да оно што је у нама изнесемо на површину и да се на овај начин изразимо и као музичари, и као аутори, и као личности, односно људи, пре свега.

ГЛАС: Да ли музичари треба да подилазе трендовима или да они буду креатори оног есенцијалног што музика пласира публици?

ПЕТРОВИЋ: Никада и никоме нисмо подилазили па је онда мој одговор јасан. Подилажење трендовима је својствено каријеристима, подилажење публици популистима, а подилажење одређеним гарнитурама материјалистима. Ми нисмо ни једно, ни друго, ни треће.

ГЛАС: Шта је највећи изазов у послу којим се бавите?

ПЕТРОВИЋ: Да свака следећа песма буде боља од претходне, сваки следећи концерт буде најбољи икада и да сваки следећи корак буде сигурнији, чвршћи и стабилнији од свих који су му претходили.

ГЛАС Планови за будућност?

ПЕТРОВИЋ: Планови су планови, а реалност је нешто друго... Могу само да кажем да очекујем и да бих волео да концертну мапу проширимо још више ван граница ових наших простора. Били смо у Ирској први пут па, на основу пријема тамошњих фанова, већ пакујемо турнеју у догледно време. Заказујемо и турнеју по средњој и западној Европи за следеће пролеће, па је можда и време да се отиснемо преко Атлантика, а дефинитивно бих желео и да следећи албум буде лајв албум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана