AFI izabrao deset najboljih filmova i serija u 2018.

Glas Srpske
AFI izabrao deset najboljih filmova i serija u 2018.

Američki filmski institut (AFI) objavio je ovogodišnju listu 10 najboljih filmova i 10 najboljih TV serija.

Ovogodišnji filmski izbor pao je isključivo na muške reditelje, od veterana poput Spajka Lija, Pola Šrejdera, Jorgosa Lantimosa i Roba Maršala, do svježijih imena kao što su Bari Dženkins, Rajan Kugler i dvojice glumaca-reditelja: Džona Krasinskog i Bredlija Kupera.

U 10 najboljih filmova ušla su ostvarenja “BlackKklansman” Spajka Lija o crnom policajcu koji se ubacuje u Kju-kluks-klan, “Crni panter” Rajana Kuglera o prvom crnom superheroju, “Osmi razred” Boa Bernama o introvertnoj tinejdžerki, “Kada bi ulica Bil progovorila” Barija Dženkinsa o crnkinji koja pokušava da dokaže nevinost svog vjerenika, “Miljenica” Jorgosa Lantimosa o britanskoj kraljici Ani, “Iskušenik” Pola Šrejdera o svešteniku koji preispituje svoju vjeru, “Zelena knjiga”  Pitera Farelija o afro-američkom pijanisti i njegovom vozaču italijanskog porijekla, “Povratak Meri Popins” Roba Maršala sa Emili Blant u ulozi legendarne dadilje, postapokaliptično “Tiho mjesto” Džona Krasinskog i “Zvijezda je rođena” Bredlija Kupera, još jedan rimejk priče o slavi i propasti.

AFI ima pristojnu, ali ne i savršenu istoriju kada je riječ o preklapanju sa nominacijama za “Oskara” za najbolji film. Prošle godine samo su dva filma sa liste AFI-ja nominovana.

Kada je riječ o najboljim serijama, izdvojene su “Amerikanci” “Atentat na Đanija Versaćea”, “Atlanta”, “Beri”, “Better Call Saul”, “The Komonsky Method”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Pose”, “Nasljednici” i “To smo mi”.

U čast dobitnika u Los Anđelesu će 4. januara biti upriličen svečani ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana