АФИ изабрао десет најбољих филмова и серија у 2018.

Глас Српске
АФИ изабрао десет најбољих филмова и серија у 2018.

Амерички филмски институт (АФИ) објавио је овогодишњу листу 10 најбољих филмова и 10 најбољих ТВ серија.

Овогодишњи филмски избор пао је искључиво на мушке редитеље, од ветерана попут Спајка Лија, Пола Шрејдера, Јоргоса Лантимоса и Роба Маршала, до свјежијих имена као што су Бари Џенкинс, Рајан Куглер и двојице глумаца-редитеља: Џона Красинског и Бредлија Купера.

У 10 најбољих филмова ушла су остварења “БлацкКклансман” Спајка Лија о црном полицајцу који се убацује у Кју-клукс-клан, “Црни пантер” Рајана Куглера о првом црном суперхероју, “Осми разред” Боа Бернама о интровертној тинејџерки, “Када би улица Бил проговорила” Барија Џенкинса о црнкињи која покушава да докаже невиност свог вјереника, “Миљеница” Јоргоса Лантимоса о британској краљици Ани, “Искушеник” Пола Шрејдера о свештенику који преиспитује своју вјеру, “Зелена књига”  Питера Фарелија о афро-америчком пијанисти и његовом возачу италијанског поријекла, “Повратак Мери Попинс” Роба Маршала са Емили Блант у улози легендарне дадиље, постапокалиптично “Тихо мјесто” Џона Красинског и “Звијезда је рођена” Бредлија Купера, још један римејк приче о слави и пропасти.

АФИ има пристојну, али не и савршену историју када је ријеч о преклапању са номинацијама за “Оскара” за најбољи филм. Прошле године само су два филма са листе АФИ-ја номинована.

Када је ријеч о најбољим серијама, издвојене су “Американци” “Атентат на Ђанија Версаћеа”, “Атланта”, “Бери”, “Better Call Saul”, “The Komonsky Method”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Pose”, “Насљедници” и “То смо ми”.

У част добитника у Лос Анђелесу ће 4. јануара бити уприличен свечани ручак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана