Žene su srećnije bez djece i muževa

Srna
Žene su srećnije bez djece i muževa

Istraživanje je pokazalo da su veći nivo sreće prijavile one žene koje su bile u braku od onih koje to nisu, ali samo dok je njihov suprug bio u prostoriji.

Neudate i žene bez djece su najsrećniji dio populacije i vjerovatno je da će živjeti duže od onih žena koje su u braku i koje odgajaju djecu, tvrdi vodeći stručnjak za sreću. Profesor Paul Dolan sa London School of Economics je, govoreći se na festivalu Hay, izjavio kako najnoviji dokazi pokazuju da tradicionalni principi koji se koriste za mjerenje uspjeha nisu bili u korelaciji sa srećom - naročito kod žena u braku i žena s djecom, piše klix.ba.

“Udate žene su srećnije od drugog diela populacije, ali samo kada se ankete vrše u prisustvu njihovog supružnika. Kad supružnik nije prisutan: podaci su poražavajući”, rekao je profesor Dolan.

Naveo je da određene parove prate tokom vremena, poručivši da bi muškarci trebalo da se vjenčavaju, ali ne i da se žene udaju.

“Muškarci imaju korist od braka jer su se 'smirili', manje rizikuju i zarađuju više novca. Generalno, žive nešto duže. Udate žene, s druge strane, trpe više i umiru ranije. Najzdravija i najsrećnija podgrupa stanovništva su žene koje se nikada nisu udavale ili nisu imale djecu”, kazao je on.

Profesor Paul Dolan je autor knjige Happy Ever After, u kojoj su navedeni rezultati ankete sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama, a koja se odnosi na korišćenje vremena u poređenju sa zadovoljstvom različitih potkategorija stanovništva.

Istraživanje je pokazalo da su veći nivo sreće prijavile one žene koje su bile u braku od onih koje to nisu, ali samo dok je njihov suprug bio u prostoriji.

Uprkos blagodetima ženskog načina života bez djece, Dolan je rekao da postojeća naracija da su brak i deca znakovi uspjeha može biti stigma koja neke žene navodi da se nesrećno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana