Жене су срећније без дјеце и мужева

Срна
Жене су срећније без дјеце и мужева

Истраживање је показало да су већи ниво среће пријавиле оне жене које су биле у браку од оних које то нису, али само док је њихов супруг био у просторији.

Неудате и жене без дјеце су најсрећнији дио популације и вјероватно је да ће живјети дуже од оних жена које су у браку и које одгајају дјецу, тврди водећи стручњак за срећу. Професор Паул Долан са London School of Economics је, говорећи се на фестивалу Хаy, изјавио како најновији докази показују да традиционални принципи који се користе за мjерење успjеха нису били у корелацији са срећом - нарочито код жена у браку и жена с дjецом, пише klix.ba.

“Удате жене су срећније од другог диела популације, али само када се анкете врше у присуству њиховог супружника. Кад супружник није присутан: подаци су поражавајући”, рекао је професор Долан.

Навео је да одређене парове прате током времена, поручивши да би мушкарци требало да се вјенчавају, али не и да се жене удају.

“Мушкарци имају корист од брака јер су се 'смирили', мање ризикују и зарађују више новца. Генерално, живе нешто дуже. Удате жене, с друге стране, трпе више и умиру раније. Најздравија и најсрећнија подгрупа становништва су жене које се никада нису удавале или нису имале дјецу”, казао је он.

Професор Паул Долан је аутор књиге Happy Ever After, у којој су наведени резултати анкете спроведене у Сједињеним Америчким Државама, а која се односи на коришћење времена у поређењу са задовољством различитих поткатегорија становништва.

Истраживање је показало да су већи ниво среће пријавиле оне жене које су биле у браку од оних које то нису, али само док је њихов супруг био у просторији.

Упркос благодетима женског начина живота без дjеце, Долан је рекао да постојећа нарација да су брак и деца знакови успjеха може бити стигма која неке жене наводи да се несрећно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана