Сузе послије секса - постоји објашњење

Агенције
Сузе послије секса - постоји објашњење

Ако сте икад плакали послије секса, знајте да је то нормално и да нисте сами. То могу бити сузе среће, олакшања, али и мало меланхолије. Сузе током или након секса такође могу бити чисто физичка реакција.

Медицински израз за плакање послије секса је посткоитална дисфорија (ПЦД). ПЦД не мора нужно укључивати ​​оргазам. Може се догодити сваком, без обзира на пол или сексуалну оријентацију.

Истраживања о овој теми су ограничена па је тешко рећи колико људи то доживљава. У истраживању из 2015. године испитано је 230 хетеросексуалних жена и утврђено да ПЦД преовладава.

Користећи анонимни упитник за истраживање 2018. године, истраживачи су открили да је од 1.208 мушкараца 41 посто њих искусило ПЦД, док је њих четири посто рекло да је то уобичајена ствар код њих.

А ово су најчешћи разлози због којих жене, али и мушкарци плачу након секса:

Срећа

Постоји низ емоција које изазивају плач и нису све тако лоше. Вјероватно сте и сами искусили или свједочили “сузама радости” на вјенчању или рођењу детета. Потпуно иста ствар вам се може десити током или након секса. Можда због тога што сте заљубљени или сте управо имали најбољи секс. Поготово ако дуго пре тога нисте имали секс, тада та осећања могу бити још интензивнија.

Маштање

Уколико сте током секса играли неку улогу или маштали, овакви сценарији могу повећати напетост и створити емоционални ролеркостер. Сузе могу да значе да сте једноставно преузбуђени.

Одговор тијела

Уколико сте доживјели најдужи оргазам у свом животу или имали прво искуство с вишеструким оргазмима, овај интензивни физички сексуални ужитак дефинитивно вас може преплавити емоцијама и уопште није изненађујуће што ћете плакати. Исто тако, можете се расплакати када очекујете превише, а не добијете завршетак који сте жељели.

Биолошки одговор

Неке процене упућују на то да је од 32 до 46 посто жена искусило ПЦД. Међутим, нема много истраживања која би утврдила због чега је то тако. То може бити због хормонских промјена које се догађају током секса, које могу довести до интензивних емоција.

Бол

Постоји много разлога због којих можете осјетити бол током секса. Болан однос се назива диспареуниа и подразумијева бол током или након односа због иритације гениталија, вагиналних инфекција, кожних обољења у близини гениталија и сувоће вагине. Физички бол повезан са сексом може се лијечити па се консултујте са својим љекаром.

Анксиозност

Плакање је природна реакција на стрес, страх и тескобу. Када се уопштено осјећате тескобно, тешко је све то оставити по страни да бисте имали полни однос. Можда се ваше тело покреће, али ум вам може бити негде другде. Због тога можете заплакати послије секса.

Срамота или кривица

Много је разлога због којих осјећате срамоту или кривицу након секса. Можда вам је неко некада казао да сте лоши у сексу па због тога осјећате срамоту или вам се једноставно не свиђају игрице током секса.

Депресија

Ако често плачете, то може бити знак депресије или другог менталног здравственог стања које треба да ријешите.

Збуњеност

Збуњеност након секса није толико необична. Можда сте мислили да ће ствари ићи на један начин, али су скренуле у другом смјеру. Рекли сте да вам се нешто не свиђа, али сте ипак то урадили, мислили сте да уживате, али сте незадовољни или узнемирени.

Неријешена питања и емоционална збуњеност у вези могу утицати и на ваш сексуални живот. Можда ви и ваш партнер једноставно имате различите идеје о томе какав је ваш однос и шта он осјећа према вама. Секс не мора увек бити сјајан па су понекад оба партнера збуњена и разочарана.

Трауме и злостављање

Ако сте преживели сексуални напад, одређени покрети или положаји могу изазвати болна сјећања.

Како ријешити проблем

За физички бол или нелагоду непосредно прије, током или послије секса посјетите лекара. Многи узроци ове врсте бола могу да се лијече. Уколико ваше плакање нема везе са физичким болом, размислите због чега уопште плачете. Ако је ваш одговор - због тога што сте лудо заљубљени и волите, немојте бринути.

Међутим, ако ваш одговор упућује на емоционалне проблеме у вези или у спаваћој соби, покушајте слиједеће:

Дајте себи времена. Истражите своја осјећања. Разговарајте с партнером. Разговором можете рашчистити ствари и побољшати ваш сексуални живот. Разговарајте и о сексу, својим жељама и критикама, то може бити непријатно, али вриједи урадити.

Уколико ваш партнер плаче након секса, питајте га шта није у реду. Поштујте жеље партнера и дајте им простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана