Научно доказано ко више лаже: Мушкарци или жене?

Б92
Научно доказано ко више лаже: Мушкарци или жене?

Осим пола и година, такође и околина као и људи у окружењу имају улогу при одлучивању да ли ће неко рећи истину или неће, открила је нова анализа.

Једно недавно спроведено истраживање напокон је потврдило оно што су жене одавно сумњале: мушкарци лажу више од жена!

У једном великом истраживању су научници Макс-Планк-института сакупили резултате 565 различитих мањих истраживања о лагању у којима је учествовало око 44.000 учесника. Открили су да године, као и пол, утичу на учесталост лагања. Анализа је објављена у стручном часопису „Psyological Bulletin ".

У анализи готово 600 разних истраживања која су се спроводила задњих неколико година, научници су открили да првенствено млађе особе и мушкарци чешће лажу. У истраживањима су се радили мали експерименти, попут бацања новчића. Сваки испитаник је морао да баци новчић и каже резултат – дакле, писмо или глава – водитељима истраживања. Коме се окрене глава, тај добије новац. На крају експеримента би број глава и писама требало да буде отприлике једнак за све испитанике. Међутим, у готово свим истраживањима су учесници „добили" чешће главу – како би зарадили више новца. Тако се открило да мушкарци чешће кажу неистину од жена. Међутим, разлика је мала: код експеримената који су рађени у оквиру истраживања, лагало је укупно 42 одсто мушкараца и 38 одсто свих жена. А вjероватноћа да неко лаже пада с годинама…

Мушкарци чешће лажу јер су спремнији на ризик

То би могло да буде једно могуће објашњење резултата истраживања. Мушкарци ће чешће ризиковати да буду ухваћени те се не устручавају од лажи – за разлику од жена, кажу научници. Осим тога, женама теже пада да лажу ако ће тиме наштетити другим људима. Једноставног објашњења за све то нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана