Ideje za vaskršnju dekoraciju stola: Cvijeće za dah svježine na prazničnoj trpezi

Nevena Bunić
Ideje za vaskršnju dekoraciju stola: Cvijeće za dah svježine na prazničnoj trpezi

Vaskrs asocira na ponovno rađanje, buđenje prirode pa je poželjno da na stolu bude dosta motiva sa ovom temom. Kreativnost je ono što se najviše cijeni, a nju ćete postići samo ako imate veliku želju i volju da ovaj praznik proslavite u predivno dekorisanom ambijentu.

Lijep i zanimljiv dekor, uz bogatu trpezu donijeće pozitivnu energiju i napraviti atmosferu u duhu Vaskrsa.

Prva stvar koju treba da uradite je da se oslonite na godišnje doba koje je stiglo, odnosno proljeće. Kada smo inspirisani prirodom, grešaka nema, a proljeće nudi divno svježe cvijeće. Ono može poslužiti za prelijepe aranžmane koji će unijeti dah svježine.

Lale su simbol proljeća, a njihove graciozne latice izgledaju nevjerovatno sa živopisno obojenim vaskršnjim jajima. Mogu se iskoristiti i mirisni bijeli ljiljani, koji stvaraju skladnu i smislenu dekoraciju.

Veoma su važne i salvete, kao i prstenje za salvete. Možete odabrati platnene salvete sa temom Vaskrsa ili jednobojne, koje ćete naknadno dekorisati grančicama ili cvijećem. Lijepe salvete, stolnjak i zanimljivo prstenje pojačaće efekat svečanog stola.

 

Stolnjak

Stolnjaci u hladnim neutralnim nijansama su savršeni za stvaranje pozadine za praznični dekor. Vaskršnje dekoracije izgledaju predivno i uzbudljivo na običnom stolnjaku i salvetama sa cvjetnim printovima.

Tanjiri u veselim bojama, poput žute, zelene ili ružičaste, kao i činije sa cvjetnim otiscima, unijeće vedrinu. Bijela čipka, šarene trake i zeleni ukrasi izgledaju sjajno u kombinaciji sa svježim cvijećem.

U sam centar stola, koji privlači najviše pažnje, možete postaviti veliku korpu sa zelenilom i jajima. Staklene velike vaze napunjene dekorativnim jajima sa nekoliko grančica izgledaće impresivno na sredini stola. Uzmite malo mahovine i postavite je na sto. Na nju stavite po nekog zeku i jaja u veselim proljećnim bojama. Takođe, svijeće u obliku jajeta mogu izgledati vrlo dekorativno.

Kada završite sa dekorisanjem stola, potrudite se i da hranu aranžirate lijepo. Ukoliko ste vješti u dekorisanju hrane, odaberite motive zečeva, šargarepa i dekorišite ukusno pripremljena jela.

 

Pastelne boje

Prilikom uređenja doma najpopularnije su dekoracije u pastelnim nijansama. One najvjerodostojnije prikazuju proljeće i svakako su savršen izbor za postizanje prazničnog ugođaja. Iskoristite samo nekoliko rascvjetalih proljećnih grana ili podmetač s cvjetnim uzorcima i vaš savršen vaskršnji sto je gotov. Kombinujte boje koje volite i dodajte neki nepovezani komad, da bi vaša dekoracija bila što zabavnija. Inspirišite se ovim primjerima i budite kreativni.

 

Kreativni ukrasi

 

Oval pun ideja

Na veći oval poredajte vaskršnje detalje - ptičice, piliće ili zeke. U sredinu stavite svijeću, pa redajte raznovrsna jaja. Ovo je odličan aranžman za sto ili veću komodu.

 

Bajkovita činija

Od veće činije, kakvu sigurno imate u kući, bez po muke možete da napravite predivan aranžman. Napunite je jajima, pa ih pospite laticama cvijeća. Igrajte se, kombinujte različito cvijeće u bar dvije boje i dobićete divan ukras za svaki kutak u vašem domu.

 

Drvo

Pronađite granu nekog drveta, pa je zabodite u cvjećarski sunđer. Svaku grančicu omotajte ukrasnim papirom i dobićete nešto nalik vaskršnjoj jelki. Potom na svaku grančicu okačite vještačka jaja.

 

 

 

Recepti

 

Rafaelo torta

 

Potrebni sastojci:

 - 7 bjelanaca

 - 150 g šećera

 - 1 vrećica vanilin šećera

 - 1 vrećica praška za pecivo

 - 70 g pšeničnog oštrog brašna

 - 150 g kokosova brašna

 - 7 žumanaca

 - 2 vrećice pudinga od vanilije

 - 700 ml mlijeka

 - 100 g maslaca

 - 100 g šećera u prahu

 - 500 ml slatke pavlake

 - 12 komada petit keksa

 - 100 ml mlijeka

 - 2-3 kašike maraskina

 - 50 g kokosova brašna

 

Priprema

 

Bjelanca umutite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje. Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelancima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno. Smjesu ulijte u kalup za torte, koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 15-20 minuta dok površina ne postane žuta. Biskvit ohladite i stavite na tanjir tako da gornju stranu okrenete prema dolje. Možete ga navlažiti sa malo mlijeka. Žumanca izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da se kuva i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuvajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite. Maslac i šećer izmiješajte mikserom i umiješajte u hladnu kremu. Slatku pavlaku umutite u šlag i umiješajte u kremu. Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite keks koji ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

 

 

Vaskršnje pogačice

 

Potrebni sastojci:

- 1 kg glatkog brašna

- 25 dkg šećera

- 8 dkg svježeg kvasca

- 8 žumanaca

- 4 bjelanca

- 1 narandža (kora i sok)

- 1 limun (korica)

- 1 kašika ruma

- 0,5 dl ulja

- 15 dkg rastopljenog maslaca

- 1 dl toplog mlijeka

- 4 vanilin šećera

- malo soli

 

Priprema

 

U veću posudu prosijte brašno i napravite udubljenje u koje treba da ulijete promiješani kvasac sa malo šećera i mlijeka. Dok se kvasac pjeni, u drugoj posudi napravite snijeg od bjelanaca, polako dodajite žumanca, pa sve ostale sastojke. Kada je kvasac povećao obim, polako dodajte smjesu, rukom napravite mekano tijesto i ostavite ga na toplo da se diže. Dignuto tijesto premijesite u četiri-pet lopti i stavite ih u najveći lim, obložen papirom za pečenje na toplo da se dižu oko pola sata,  pa pecite u ugrijanoj rerni na 170 stepeni 30-35 min. U zdjelici izmiješajte jaje s malo vode, izvadite pogače iz rerne i premažite ih. Pospite sa dosta šećera i vratite u rernu par minuta.

 

Marinirana jagnjetina iz rerne

 

Potrebni sastojci:

- jedan i po do dva kilograma jagnjetine (najbolja je prednja strana s bubrežnjakom)

- so po ukusu

Za marinadu:

- dvije kašike maslinovog ulja

- pola male kašike majčine dušice, ruzmarina,

- malo crnog vina

 

Priprema

Mariniranje jagnjetine:

Meso prelijte vrućom vodom, osušite ga i obrišite ili ga malo operite toplom vodom, pa obrišite i natrljajte solju po ukusu ujutro i neka odstoji do uveče, nekih desetak sati. Zatim kada je odstojalo na hladnom premažite ga ruzmarinom, majčinom dušicom i maslinovim uljem i neka stoji preko noći i ujutro stavite malo crnog vina, te okrenite meso. U velikoj tepsiji zagrijte ulje, dodajte meso i stavite u rernu. Pecite 40 minuta, s time da koji put pogledate i zalijete ga masnoćom. Nakon 20 minuta stavite krompir, a s njim možete i povrće (luk, papriku ili paradajz). Kada je gotovo neka malo odstoji pet do deset minuta i narežite na komade.

Uz meso možete poslužiti i salatu od krompira, zelja i mrkve.

 

 

 

Osvježavajuća salata

 

Potrebni sastojci:

 - 2 mlada luka (manja)

 - 100 g graška (skuvanog i ohlađenog)

 - 1 krastavac

 - 6-8 rotkvica

 

Preliv:

- 180 g jogurta

 - 1,5 kašika limunovog soka

 - 1 kašika maslinova ulja

 - 1,5 kašika svježeg peršuna (sitno nasjeckanog)

 - pola kašičice mljevene kurkume

 - trećina kašičice šarenog mljevenog bibera

 - 1 kašičica mirođije

 - 1 kašičica rena s pavlakom

- pola kašičice soli

 

Priprema

 

Skuvajte grašak u blago slanoj vodi, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Za to vrijeme operite i narežite povrće. Nasjeckajte peršun i mirođiju. Dobro izmiješajte sve sastojke za preliv koji nakon miješanja prelijete preko salate, izmiješajte i poslužite.

 

Vaskršnji keks

 

Potrebni sastojci:

- 250 g brašna

- 150 g maslaca

- 100 g šećera u prahu

- malo soli

- žumance

- bjelance za dekoraciju

- kristal šećer za dekoraciju

 

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša, pa ga pomiješajte sa šećerom, žumancetom i solju. Rukama umijesite glatko tijesto, uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru da odstoji oko jedan čas. Ohlađeno tijesto razvucite oklagijom na debljinu prsta, a potom modlom vadite keks. Poredajte ga na pleh obložen papirom. Keksiće premažite umućenim bjelancetom, a potom ih pospite kristal šećerom i pecite 12 minuta na 180 stepeni.

 

Proljećna pita

 

Potrebni sastojci:

 

Za tijesto:

- 250 g oštrog brašna

- 120 g maslaca/margarina

- 2 jaja

- malo soli

- pola kesice praška za pecivo

 

Preliv:

- 3 jaja

- 1 vezica zelenog dijela mladog luka

- 150 g kuvane šunke

- 40 g parmezana

- 1 kisela pavlaka

- 3 kockice feta sira

- biber

- 3-4 kisela krastavca

 

Priprema

 

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i neka odleži pola sata u frižideru. Zeleni dio mladog luka, kisele krastavce i kuvanu šunku sitno nasjeckajte. Nakon toga pomiješajte ih sa kiselom pavlakom, jajima, parmezanom, zdrobljenim feta sirom i biberom. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pite, na njega istresete preliv i pecite pola sata u zagrijanoj rerni na 200 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana