Животне драме виђене очима Јуџина Смита

Агенције
Животне драме виђене очима Јуџина Смита

Глумац Џони Деп већ неко вријеме борави у Београду, гдје је тренутно у току снимање најновијег филма “Минамата”, у којем тумачи чувеног фотографа Јуџина Смита.

Екипа већ десетак дана снима на локацијама у Београду, гдје ће остати до краја марта, након чега би требало да се преселе у Тиват.

Познат по томе што маестрално игра ексцентричне, бизарне ликове, Деп је овом улогом још једном показао да је немогуће предвидјети његове филмске изборе. Оне који га површно поистовјећују са Лудим Шеширџијом или Џеком Спероуом треба подсјетити да је већ бриљирао у биографским улогама као Ед Вуд, Џон Дилинџер, па и као Доналд Трамп у сатиричној комедији “Опклада вијека”. Није зачуђујуће онда што да се опредијелио да посјети свијет на Јуџина Смита, фотографа који је био спреман да жртвује свој живот сликајући језиве посљедице бахатости једне фабрике, али и због тога што у ери глобалног отопљавања и еколошких катастрофа можда нема важније теме за будућност човјечанства.

Филм снимају према књизи коју су написали Јуџин Смит и његова супруга Ајлин Миоко Смит, адаптација је повјерена Дејвиду К. Кеслеру, а режира га Ендрју Левитас. У питању је права животна драма, борба Давида и Голијата, односно Смита против моћне корпорације одговорне за више до три деценије дуго тровање становника градића Минамата на јапанском острву Кјушу, у провинцији Кумамото. Радња се дешава почетком седамдесетих година и представља снажну, дирљиву причу о томе како су један човјек и његове моћне фотографије успјеле да натјерају свијет да обрати пажњу и притекне у помоћ. Редитељ Ендрју Левитас је због тога нагласио да их ова страшна истинита прича обавезује да направе много више од само једног филма.

- Џони Деп и ја покушавамо да дамо глас онима који су тихо патили годинама и то је одговорност коју не преузимамо олако. Слично као и Јуџин Смит те 1971. године, осјећамо се привилеговано, али и понизно, спремни да пренесемо ову невјероватну причу свијету. Причу виђену очима изванредног човјека, страственог, револуционарног, бескомпромисног фоторепортера који је живот провео скрећући пажњу свијета на злочине најкрвавијег сукоба у људској историји (Други свјетски рат), али и на ужасе Минамате. Он је ризиковао све што има, па и сам живот, снимајући неке од најизазовнијих слика до сада и зато су сваки глумац и члан екипе одлучни да не изневере његово насљеђе и учине да се чују гласови жртава - рекао је Левитас.

У филму поред Џонија Депа глуме и британски глумац Бил Нај, затим Хиројуки Санада, Таданобу Асано и Јун Кунимура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана