Ведран Пехар фронтмен “Бркова” за “Глас Српске”: Бунт и критичко мишљење увијек потребни

Данко Кузмановић
Ведран Пехар фронтмен “Бркова” за “Глас Српске”: Бунт и критичко мишљење увијек потребни

Ако причамо о панку као музици, популарност панка као жанра није баш на свом врхунцу. Панк није само музика, за мене је то начин размишљања и став према животу. Желим да мислим својом главом, ту популарност не игра никакву улогу.

Тешко ми је рећи да ли је већа потражња за панк извођачима у тешким временима. Може бити тако, а и не мора. Дефинитивно је то музика која је настала и стасала међу радничком класом.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” Ведран Пехар, познатији као Шамсо 69, фронтмен групе “Бркови”, која ће наступити ове године на манифестацији “Живјети слободно” 8. маја на тврђави Кастел, али и на “ОК фесту”, који се одржава од 12. до 14. јула на Тјентишту.

ГЛАС: Шта један бенд треба да уради да премости јаз између бине и публике?

ПЕХАР: Не постоји универзални рецепт за то. Публика осјети кад је неко на бини опуштен и позитивно настројен, па се енергија пренесе и на њих. Ми од самих почетака публику доживљавамо као своје познанике, често и пријатеље, желимо бити равноправни с њима јер мислимо да нам је свима исти циљ, уживати у музици, дружити се и што боље забавити.

ГЛАС: Да ли нам је данас та енергија потребнија више него икад?

ПЕХАР: Памтим и доста гора времена, али наравно да постоји јако пуно тога на чему као друштво треба да порадимо. Бунт и критичко мишљење које панк као покрет доноси са собом по мени су увијек потребни.

ГЛАС: Када не свирате, шта слушате у слободно вријеме?

ПЕХАР: Гомилу тога, у ствари све осим класичног блуза и џеза. Доста слушам реге, поготово како долази љепше вријеме. Недавно сам открио руски бенд “Bitting Elbows”, видео-спотови су им скроз одваљени. “The Specials” су издали нови албум релативно недавно, а свиђа ми се и посљедњи хит Секе Алексић. Слушао сам код пријатеља на роштиљу неке старе рокабили ствари. Осим тога, снимили смо неке нове пјесме на пробама, па преслушавам доста и то да видим колико смо гријешили и треба ли можда промијенити нешто.

ГЛАС: Спот за “Одлазим” изазвао је доста коментара да сте напокон почели снимати професионалне спотове, али и правите озбиљније пјесме. Како коментаришете то?

ПЕХАР: Па чуди ме то, да не кажем да ме насмијава. Тај спот је далеко од професионалног, почевши од буџета до свега осталог. Снимили смо га уз помоћ пријатеља мало бољим фотоапаратом. Крешо (главни лик) је профи глумац, то је једино што је профи у тој причи. Волио бих да смо у могућности да снимамо пуно боље спотове. Мислим да је видео доста битан у презентацији пјесме и боље је кад га има. Што се тиче пјесме, пала ми је на памет сасвим случајно као и свака до сада. Није озбиљнија од неких ранијих пјесама.

ГЛАС: Има ли бенд “Бркови” некакав дефинисан циљ који жели да постигне својим радом?

ПЕХАР: Желимо још више и боље свирати, снимити још гомилу пјесама, по могућности добрих, наступати више у иностранству, путовати, дружити се, упознати још супер људи, бити што дуже здрави и остати добри пријатељи.

ГЛАС: Шта вас више забавља, наступи или стварање нових пјесама?

ПЕХАР: И једно и друго. Волимо ићи у студио и снимати нове пјесме. То је посебна магија и чаролија, никад не можеш бити потпуно спреман за то јер не испадне све како си замислио, па је цијела ствар још узбудљивија. Обожавам преслушавати прве снимке и не могу дочекати да ми их пошаљу како бих напокон чуо како је све испало. С друге стране, путовања носе са собом посебну драж. Замислите како смо се осјећали ми мали људи с улице када смо први пут наступали у Софији, Прагу или Лондону. То је тешко описати ријечима.

ГЛАС: Како вам се допада идеја и амбијент у којем се одвија “ОК фест” и шта публика може да очекује на вашем наступу?

ПЕХАР: Сви у бенду јако волимо природу. Свирали смо на доста фестивала и могу рећи да се мало који може похвалити тако фасцинантном локацијом као “ОК фест”. Обећао сам себи да морам једном посјетити то мјесто приватно и на миру уживати неколико дана. Што се тиче наступа, ту могу обећати да ћемо као и сваки пут дати све од себе и нећемо се нимало штедјети на бини. Обратићемо посебну пажњу и на избор пјесама које ћемо изводити, да то заиста буде најбоље што у том тренутку можемо понудити.

“Живјети слободно”

ГЛАС: Ове године сте дио догађаја “Живјети слободно” који се одржава у Бањалуци, поводом обиљежавања Међународног дана побједе над фашизмом? Живимо ли данас слободно? Колико овај догађај значи за вас који ћете наступити и шта очекује публику која ће доћи?

ПЕХАР: До сада нисмо наступали на тој манифестацији и велика нам је част да смо ове године позвани. Никад доста слободе и борбе за њу. Група “Бркови” у потпуности подупире сваку иницијативу која се супротставља мржњи, нетрпељивости, репресији, насиљу и сличним нуспојавама у друштву. Одабир извођача је бруталан! “Гоблини”, “Хладно пиво” и “Бркови”. Никада се нисмо сусрели у тој комбинацији, за коју мислим да је убитачна. Очекује нас вишесатна громогласна забава. Они који издрже до краја сутрадан би могли дуже спавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана