Сандра О, Тејлор Свифт и Двеј Џонсон водећа имена најутицајнијих за 2019. годину

Агенције
Сандра О, Тејлор Свифт и Двеј Џонсон водећа имена најутицајнијих за 2019. годину

Амерички магазин “Тајм” објавио је листу 100 најутицајнијих личности за 2019. годину, а побједници су разврстани у више категорија, од дебитаната до титана. На листи дебитаната се налазе имена са различитим стажом на јавној сцени. Ту су глумица Сандра О (47), овогодишња добитница “Златног глобуса” (за “Киллинг Еве”), тренутно најбоља тенисерка свијета Наоми Осака (21) и кулинарска звијезда Самин Носрат (39).

На овогодишњој листи се налази чак 48 жена, што је озбиљан и значајан помак у односу на посљедњих 45 година

Амерички магазин “Тајм” који сваке године прави ове врсте пресјека у своје пионире уврстио је и интернет звијезду Winy (21). Велики успјех постигла је Криси Тајген (33), која се, такође, нашла у овој категорији захваљујући 23,7 милиона пратилаца на “Инстаграму”, кулинарској емисији, те популарности коју ужива као једна од најдуховитијих звијезда свијета. У групи најутицајнијих умјетника су глумци Двејн Џонсон, Реџина Кинг, Емилија Кларк, Глен Клоуз, оскаровци Махершала Али и Рами Малек, пјевачица Аријана Гранде.

“Тајм” је задржао политичку објективност, па је на листу лидера ставио Ненси Пелоси, која је од 2011. године представница демократа у Представничком дому, али и америчког предсједника Доналда Трампа, неоспорно утицајну фигуру на свјетској политичкој сцени, која је честа мета оштрих критика Пелосијеве.

Међу лидерима је и премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн, која је одушевила свијет саосјећајношћу коју је показала пошто је њена земља прије неколико мјесеци доживјела терористички напад, папа Фрања, принц Мохамед бин Зејден. Шведска тинејџерка и активисткиња за заштиту околине Грета Тунберг прескочила је неколико љествица и на “Тајмовој” листи дебитовала као лидер.

У категорији икона нашла се Тејлор Свифт, а у тој престижној групи нашла се и бивша дама САД Мишел Обама, редитељ Спајк Ли, новинарка Марија Реса, која се на родним Филипинима бори за слободу медија и која је због сукоба с филипинским предсједником Родригом Дутертеом првобитно била осуђена на затворску казну од 12 година, да би та казна у фебруару ове године била преиначена на условну.

Икона је и Леди Гага, добитница “Златног глобуса” за нумеру “Shallow” из филма “Звијезда је рођена”, а која је након бројних успјеха и револуције коју је извела на свјетској музичкој сцени, ове године добила најзначајнија признања у каријери.

Титани с највећим утицајем су египатски фудбалер Мохамед Салах, мејк ап умјетница Пет Мекграт, повјереница ЕУ за правосуђе, права потрошача и родну равноправност Вера Јоурова, голферска легенда Тајгер Вудс, амерички продуцент Рајан Марфи, америчка ТВ и кулинарска звијезда и најбоља пријатељица Опре Винфри Гејл Кинг,  те власница компаније “Рент ранвеј”Џенифер Хајман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана