Руски олигарси “дрмају” Британијом, Абрамович није најбогатији

Агенције
Руски олигарси “дрмају” Британијом, Абрамович није најбогатији

Лондон - Руски бизнисмени Алишер Усманов, Роман Абрамович и Михаил Фридман ушли су на листу најбогатијих пореских обвезника Велике Британије.

Ову информацију објавио је “Тајмс” у својој годишњој ранг-листи.

Усманов се поново налази на осмом мјесту списка. Лист је његово богатство проценило на 11.339 милијарди фунти, што је за 783 милиона више него прошле године. Усманов је највећи корисник “USM Holdings” који, између осталог, контролише “Металоинвест”, “Мегафон” и удио у “Групи Мејл.ру”, пише Спутњик.

Абрамович, који је власник фудбалског клуба “Челси”, током прошле године попео се са 13. на 9. мјесто. Према оцени листа, вриједност његове имовине повећана је за 1,8 милијарди фунти и износи 11,221 милијарди. Абрамович, између осталог, посједује 62,74 одсто кипарске компаније “Лејнбрук”, која контролише металуршки и рударски холдинг “Евраз”.

Сувласник “Алфа групе”, Михаил Фридман, је први пут доспио на ранг-листу „Сандеј тајмса” и заузео је десето мјесто. Лист пише да његово богатство износи 10,9 милијарди фунти. Раније је лист “Форбс” навело Фридмана као најбогатијег становника Лондона.

На врху ранг-листе “Тајмса” ове године су индијски предузетници Шри и Гопи Хиндуџа, власници компаније “Хиндуџ груп” са богатством од 22 милијарде фунти. Прошле године налазили су се на другом мјесту листе. Друго мјесто заузели су оснивачи “Транс ворлд груп2, браћа Дејвид и Симон Рубен. Њихово богатство процијењује се на 18.664 милијарде фунти. Тројку најбогатијих становника Британије затвара британски милијардер Џим Ратклиф, оснивач и директор петрохемијске компаније “Инеос”. Прошле године он се налазио на првом мјесту листе, али је сада његова вредност процијењена на 18,15 милијарди фунти, што је за 2,9 милијарди мање него прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана