Редфорд: Није желио да Бочели буде представљен као слијеп

Агенције
Редфорд: Није желио да Бочели буде представљен као слијеп

Андреа Бочели је инспирисао једног од водећих британских редитеља да његову животну причу пренесе на велико платно. Једини пјевачев захтјев је био да то што је слијеп не буде представљено као хендикеп.

Филм “Music of Silence” режирао је Мајкл Редфорд, а пјевача глуми Тоби Себастијан, кога знамо из серије “Игра престола”.

Андреа Бочели је италијански тенор који је гласом успио да заведе свијет. Потпуно је ослијепио у 12. години, а његова мајка је рекла да му је музика била једина утјеха.

Бочели је замолио редитеља да га не представи као слијепу особу јер је “већину живота провео покушавајући да се претвара да може да види”. Пјевач не жели да доводи људе у непријатне ситуације и вјерује да “нико не жели да га види како тражи столицу као очајник, испружених руку”.

- Он користи разне трикове. Шутнуће столицу стопалом да би видио гдје је. И, наравно, има апсолутно развијена друга чула. Може да намирише, додирне, осјети, а изнад свега да чује. Буквално пукне прстима и каже колико је далеко зид - рекао је режисер Мајкл Редфорд.

У филму играју и Антонио Бандерас и наш глумац Милош Биковић.

Љекари су савјетовали Андреиној мајци да абортира јер су предвидјели да ће бити рођен слабовид. Мама Еди и тата Алесандро су то одбили. Одмах послије рођења је констатовано да има бројне проблеме са видом и послије многобројних посјета љекарима постављена му је дијагноза глаукома. У 12. години је потпуно ослијепио усљед повреде коју је задобио играјући фудбал. Био је голман, лопта га је ударила у око и имао је повреду мозга. Да би зауставили крварење у глави, љекари су покушали да му спасу вид стављањем пијавица на главу, али нису успјели.

Када је потпуно ослијепио, Бочели је научио Брајево писмо и користио прсте да би научио ноте и почео да свира клавир. Студирао је право у Пизи и зарађивао пјевајући по ноћним баровима. Живот му се окренуо 1993. године, када га је у 34. години примијетио Лучано Павароти, који га је повео на турнеју и пружио му подршку у каријери. Од тада до данас продао је више од 80 милиона албума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана