Његов симбол је знак престижа, најбогатији људи га обожавају, а он је увијек у црној мајици

B92
Његов симбол је знак престижа, најбогатији људи га обожавају, а он је увијек у црној мајици

“Пуно радим и носим црну мајицу, али није свака црна мајица иста. Моје су од кашмира”. И у тој једној реченици лежи тајна његовог успјеха. Квалитет је нешто што се подразумијева и чини модел луксузним.

Ђорђо Армани је креатор који нас је научио да луксуз не мора да буде неудобан и уштогљен, пише Блиц. Његов стил везујемо за бизнис, шик и рафинирану елеганцију, иако се у међувремену проширио на све сегменте моде, а и животног стила. Ако бисмо морали да опишемо његов стил у неколико ријечи, рекли бисмо – минимализам, савршен крој и мекани материјали.

Трендове Армани презире, али је увијек савремен. За њега кључ безвременог стила лежи у елеганцији, која никад неће изаћи из моде. Елеганција долази из главе – прво иде мисао, па потез. Интелигенција је неопходна да бисте били елегантни, поручује Армани.

Сваки успјех подразумијева и помирање граница или промјену стандарда. Тако нас је Ђорђо ослободио вишка асесоара и увео спортске елементе у пословну и свечану гардеробу. Његови модели су опуштених линија, што их чини удобним, у њима се лако крећете, без обзира на то да ли сте на послу или у вечерњем изласку, а у исто вријеме дјелујете лијепо и савремено. Преферира црну и тамноплаву, у којима фигура дјелује тање, а дозвољавају вам да експериментишете са формама и текстурама.

Сваки детаљ је дубоко промишљен. Чак је и чувеног орла за линију Емпорио Армани лично нацртао. Његови модели су луксузни, носиви, нису јефтини, али су направљени без рока трајања

Планетарно популарни креатор, осим свом савршеном раду, за славу ипак треба да захвали моћној холивудској продукцији. Било је довољно да обуче чувеног Ричарда Гира за улогу у филму Амерички жиголо (1980) и да му се отворе врата свјетске славе, а његов лежерни стил постане синоним за добар изглед.

У своју биографију може да упише и да је први живи умјетник коме је музеј Гугенхајм направио изложбу дјела, 2000. године. Као и да је једини креатор уз Кристијана Диора који се појавио на насловној страни часописа Тајм.

Пет година касније ушао је у свијет високе моде по свим строгим начелима и излагао је колекције у Паризу. Креације са његовим потписом прошетале су цијелим свијетом, од црвених тепиха на модним и филмским догађајима до забава за званице из високог друштва.

Његове моделе носе Меган Фокс, Ријана, Мадона, Ана Винтур… Разноликост његових обожаватељки говори о томе колики је модни геније. И то самоук. Моду никад није студирао.

Глобализација је за њега нешто чему се не треба супротстављати. Модни став не мијења, али прати промјене. Тако је основао линију А/X: Armani Exchange у покушају да се пробије на америчко масовно тржиште.

Модна кућа Ђорђо Армани, као и многе друге модне куће, изграђена је првенствено на идентитету и естетици самог Ђорђа Арманија. У таквим компанијама бренд преузима идентитет оснивача. Намијењен је елитном и модно писменом слоју. Данас је то империја. Осим главне компаније и пет линија намијењених различитим модним групама, Армани има линије за производњу намјештаја и кућног декора, чоколадица за поклоне, козметике и парфема, отворио је ресторане по цијелом свијету, а ушао је и у хотелски бизнис.

Ако вам је блиска његова естетика, а имате довољно пара, могли бисте у буквалном смислу да живите у Арманијевом свијету. Сматрају га најмоћнијим човјеком у модном свијету. Видите и зашто.

Ко је Ђорђо Армани?

Рођен је 11. 7. 1934. у Пјаћенци, у Италији. Желио је да постане љекар, али је одустао послије две године студија медицине. Каријеру је започео као декоратер излога у чувеној миланској робној кући Rinascente. Почео је да ради у модној кући Черути 1964. као асистент за мушку линију Хитман. Девет година касније, са Серђом Галеотијем основао је модну кућу Ђорђо Армани, а већ 2001. бива признат за најзначајнијег италијанског модног креатора. Данас има 84 године и праву империју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана