Нагађања обожавалаца “Игре престола”: Ноћни краљ је Таргарјен

Миланка Митрић
Нагађања обожавалаца “Игре престола”: Ноћни краљ је Таргарјен

Осма и посљедња сезона “Игре престола” већ је изњедрила двије епизоде, а сам почетак је покренуо многа питања међу обожаваоцима. Наравно, фокус је на питањима како ће се серија завршити и ко ће бити на трону.

Неке теорије круже већ годинама, неке су нове и подстакнуте најновијом сезоном. Након почетка осме сезоне и сцене у којој Џон Сноу јаше змаја, појавила се теорија да је Ноћни краљ можда из породице Таргарјен.

- Нико осим Денерис није јахао змаја до сада пошто само Таргарјени могу да јашу змајеве - рекли су творци серије Д. Б. Вајс и Дејвид Бениоф.

Наравно, то није једини случај да неко сем Денерис јаше змаја. Већ је виђена сцена у којој Ноћни краљ јаше змаја Висериона, којег је оживио. Након сазнања да је Џон у ствари Таргарјен могуће је и да било ко од (већ познатих и непознатих) Таргарјена може да се веже за Ноћног краља, баш због сцене са Висерионом.

Такође, у првој епизоди осме сезоне Ноћни краљ је оставио спирални симбол на зиду. Иако је симбол растумачен као симбол Дјеце шуме, која су створила Ноћног краља, обожаваоци вјерују да можда има везе са његовим правим поријеклом с обзиром на то да симбол подсјећа на грб Таргарјена.

Наравно, једна од највећих теорија је и та да је сам Бран Старк у ствари Ноћни краљ. Захваљујући моћима, као Трооки гавран, Бран може да се враћа у прошлост и види будућност. Тренутно се сматра једним од кључних ликова пред предстојећу борбу са војском Ноћног краља.

Међу нагађањима се истиче и теорија да ће Џон Сноу убити Денерис Таргарјен. Наиме, већ неко вријеме се сматра да је Џон можда принц који је обећан - реинкарнација легендарног хероја Азора Ахајиа. Водећи се легендом, Азор Ахаи је човјек који не зна добро да прави мачеве те је тешко израдио свој пламени мач. Након стварања мача било је потребно да ублажи оштрицу тако што ће убити своју жену (у овом случају Денерис) јер убијање моћне жене претвара осредњег човјека у хероја. Али, принц који је обећан је нешто што се веже и за друге ликове попут Џендрија,  Џејмија Ланистера, Џоре Мормота и других.

Предвиђање да ће Џејми Ланистер убити Серси је већ одавно присутно, а друга теорија је да ће то учинити Арја носећи Џејмијево лице. На тај начин (у било ком случају) би се испунило пророчанство - предвиђање вјештице младој Серси да ће је убити млађи брат.

Једно од нагађања је везано за Џендријево поријекло. Сматра се да он није ванбрачно дијете Роберта Баратеона, већ да је то дијете Серси и Џејмија Ланистера. Уколико би то било тачно, Џендри би, наравно, имао законито право на Жељезни престо.

Након што је званична теорија о поријеклу Џона Сноуа потврђена - да је он син Лијане Старк и Регара Таргарјена - Егон Таргарјен, временом се појавила још једна теорија, а тиче се поријекла Тириона Лаинстера. Како је познато публици, Тајвин Ланистер никад није претјерано волио Тириона јер је његова мајка умрла након што га је родила, па је често говорио да он није његов син. Међу обожаваоцима кружи теорија да је Тирион можда син лудог краља Ериса Другог Таргарјена, што би га чинило братом Денерис Таргарјен и симболички, трећом главом на симболу куће Таргарјен.

С обзиром на то да су крајем седме сезоне Џон и Денерис започели везу, док још нису знали да су родбински везани, једна од теорија је и да ће они имати дијете које ће, на крају свега, владати Вестеросом. Наравно, то је спорна теорија, као и све остале, јер је непознато да ли ће ико од њих да преживи до краја.

Свим обожаваоцима остаје само да жељно ишчекују сваку нову епизоду, а судећи по најавама, једна од најишчекиванијих је сљедећа, трећа епизода, која ће трајати чак 82 минута и биће приказана (по нашем времену) у ноћи између 28. и 29. априла. За све преостале епизоде предвиђено је да трају између 78 и 80 минута.

Посљедња, шеста епизода сезоне биће емитована 19. маја.

Враћање ликова

Оно што би могло додатно да учини занимљивим посљедње сезоне “Игре престола” било би враћање давно преминулих ликова - као дио војске Ноћног краља. Ноћни краљ је оживио Висериона, а оживљени су многи други. Обожаваоци прижељкују враћање Неда, Роба или Кејтлин Старк

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана