Флаша овог вискија продата за више од милион долара

srpskainfo.com
Флаша овог вискија продата за више од милион долара

Флаша ријетког шкотског вискија из 1926. године продата је за рекордних 1.1 милион долара на аукцији у Хонг Конгу. Само сат времена раније, друга таква купљена је за тек нешто мање новца, али и даље више од једног милиона америчких новчаница.

Ове боце, познате и као “свети грал Макалана” јавности нису биле доступне још од претходне аукције на којој су биле изложене, а која се одиграла прије тридесет година, наводи британски “Гардијан”.

О вриједности тог пића доста говори чињеница да су у њиховој серији произведене свега 24 флаше и то као поклон дестилерије “Макалан” својим најважнијим муштеријама. Сем тога, познате су и по својој специфичној амбалажи с етикетама које су осликали умјетници Валерио Адами и Питер Блејк.

Флаша са Адамијевом етикетом отишла је у руке колекционару који је био присутан на аукцијском скупу, док је друга продата телефонским путем, а обојица купаца остали су анонимни.

Како наводи Денијел Лем, шеф одсјека за врхунска вина и вискије “Бонхама” у Хонг Конгу, продате боце најзначајнији су примјерци вискија произведеног у 20. вијеку и понуде за њих пристизале су из цијелога свијета.

Претходни рекорд у цијени вискија држао је пакет од шест “Макаланових” боца, продатих прошле године за нешто мање од 985.000 долара. Цјеновни рекорд за једну боцу држао је такође производ ове дестилерије, “Макалан М Империјал”, који је 2014. године купљен за нешто мање од 630.000 долара, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана