Феми Кути пред београдском публиком

Агенције
Феми Кути пред београдском публиком

Феми Кути, нигеријски музичар, принц афробита и достојни насљедник свог оца Феле Кутија, поново ће наступити у Београду у четвртак, под отвореним небом, овај пут у пратњи бенда “Positive Force” и Македонске филхармоније. Више од 70 музичара учествоваће у овом концертном спектаклу који ће бити одржан на Калемегдану од 20 часова.

 - Никада нећу бити Фела Кути, али могу да будем Феми Кути - одлучио је давно чувени нигеријски музичар жељан да искроји мјесто за себе на свјетској музичкој сцени, при том његујући богато насљеђе свог легендарног оца.

Фела Кути био је пионир афробита, свјетски популаран музичар, али и неустрашиви говорник у име свог народа, омражен од нигеријске владе коју је жестоко критиковао. Бреме толике популарности није лако носити, а још теже је било његовом најстаријем сину када је одлучио да крене очевим стопама.

Рођен је као Олуфела Олуфеми Аникулапо Кути, а мајка га је прозвала Феми у жељи да помогне сину да изађе из очеве сјенке. У музичке воде упливао је веома рано. Већ са 15 година прикључио се Фелином бенду. Неколико година касније основао је сопствени бенд, с којим ће и наступити на предстојећем београдском концерту. По сопственом признању, требала му је читава деценија да људи почну да слушају његову музику.

- Био сам вољен и цијењен као Фелин син, али неки људи су увијек сматрали да је то изазов за мене. Ја то нисам видио тако, ја сам само видио човјека кога сам обожавао и поштовао. Нисам видио никакво такмичење, али сви су очекивали да желим да будем као он и константно ми говорили да не могу бити као он, иако то није био мој циљ. Морао сам да пронађем себе у хаосу који ме окружује - рекао је музичар.

Феми је изградио сопствени стил афробит музике помијешан са афричком народном музиком, соулом, фанком и џезом и попут свог оца и баке, феминисткиње и активисткиње, Феми често говори о политичким и друштвеним проблемима. Како сам каже, музику користи као алат да проговори у име потлачених.

На београдском концерту Феми ће представити посљедњи албум, али и извести највеће хитове своје вишедеценијске каријере у пратњи Македонске филхармоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана