Били Ајлиш и Алфонсо Куарон се одлично разумију

Глас Српске
Били Ајлиш и Алфонсо Куарон се одлично разумију

Када је Алфонсо Куарон најавио музички албум инспирисан филмом “Рома”, та вијест није направила неки велики бум.

Сви су и даље опчињени његовим новим остварењем, до те мјере да се сматра апсолутним фаворитом за “Оскара” у категорији филмова изван енглеског говорног подручја, па су све друге приче у овом тренутку мање важне. Међутим, прва пјесма са тог тајновитог аудио-материјала толико је изненађење да сада с правом можемо очекивати музичко ремек-ђело у рангу филмског.

Након што је објављено само то да ће сва музика на поменутом албуму бити директно инспирисана филмом те да је извођаче Куарон лично бирао, тешко да је ико могао да предвиди да ће се међу њима наћи 17-годишња Били Ајлиш. Иако је тинејџерска поп звијезда један од највећих музичких талената у овом тренутку, њена база фанова, и даље већински састављена од слушалаца њене генерације, и све актуелне приче о њеном тешком ношењу са теретом изненадне славе тешко су били спојиви са Куароном, “Ромом” и артхаус кинематографијом.

Када послушате “When I Was Older” међутим, схватите да се Ајлиш и Куарон одлично разумију.

Музичарка из Лос Анђелеса и њен брат, с којим сарађује од првог дана своје каријере, створили су четири и по минуте омажа “Роми”, али довољно дистанцираног од филма да њихов рад буде умјетничко ђело за себе. Почетни стихови “When I was older, I was sailor od an open sea, but i’m underwater, and my skin is pelar than shopuld ever be” директно излазе из наизглед успутне, али врло снажне реченице коју у филму изговара дјечак Пепе. Након тога, пјесма расте у правцу осјећања даровитог ђетета које израста у велику музичарку, али са собом носи тонове из Куаронове посвете својој родној земљи - звук пуцкетања запаљеног дрвећа, лавежа пса Бораса, повика са студентских демонстрација и друге.

У овој несвакидашњој кооперацији добили смо одличну пјесму која је још један доказ нестварног талента и зрелости младе Били Ајлиш, с једне, те врло прикладна допуна филму “Рома” и најбоље могуће средство за његову промоцију према млађој публици, с друге стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана