Немојте о себи причати као да сте стари: Године не значе ништа

Агенције
Немојте о себи причати као да сте стари: Године не значе ништа

Како године пролазе, имамо све више обавеза: кућа, посао, дјеца, брига о родитељима који су све старији… или, што је најчешће случај, све то у исто вријеме. Ово су савети који ће вас подмладити, а и осјећаћете се боље.

Али, јако је важно да у свему томе не заборавите на себе. Пронађите мало времена које ћете посветити себи, тако да можете да се опустите. Бићете срећнији, задовољнији, а нови хоби или мало више сна него што сте навикли ће вас и подмладити.

И не заборавите, године не значе ништа, млади сте онолико колико се осјећате младим.

Немојте о себи причати као да сте старци

Престаните да користите фразе као што су “у моје вријеме”, “кад сам била млад/а”, “кад дођеш у моје године”… Негативан образац мишљења само ће вас “укопати” и убиће вам вољу за уживањем у животу.

Његујте радозналост

Учите нове ствари, читајте новине, читајте књиге, пратите колико наука напредује. Истражујте нове рецепте, нове жанрове у књижевности, посветите се проучавању неке културне епохе која вам “лежи”…

Избјегавајте негативне људе

Ако сте окружени људима који стално мраче, биће вам теже да задржите ведар поглед на свијет. Осим тога, особе које имају тако суморан приступ животу имају и краће теломере, дијелове ДНК који штите хромозоме од оштећења изазваних старењем (научно је доказано). Дакле, немојте да се препустите мрачном расположењу и бирајте друштво у складу са тим!

Оптимизам се вјежба

Умјесто да се бринете о исходу нечега што треба да урадите, размишљајте о томе што вас чека као о сјајном новом искуству. Нека “нисам сигурна да ли могу” замијени “урадићу то”. И имајте у виду да се оптимисти брже опорављају од болести и да живе дуже него песимисти.

Посматрајте свијет дјечјим очима

Знате како сасвим мала дјеца умију да се радују ситницама, како примећују све око себе? Покушајте да радите исто то. На путу ка послу, обратите пажњу на околину, сигурно ћете видјети нешто што ће вам измамити осмијех. Небо које је плаво, плаво? Куцу коју су извели у шетњу у капутићу? Сњешка којег су дјеца направила у паркићу?

“Вјежбајте” мозак

Слагалица од 1.000 дијелова, укрштене риечи, или нека од мозгалица са интернета су одличан начин да подстакнете стварање нових неуронских веза, а мозак одржите “у форми”. Од користи су и мале ствари, као што је рецимо… прање зуба док четкицу држите у руци која вам није доминантна.

Правите нешто рукама

Пеците колаче који захтијевају обликовање, научите да плетете или хеклате, цртајте… Толико је тога што може да испуни пола сата, сат у току дана на начин на који нисте навикли. А све те ствари подмлађују дух.

Виђајте се са пријатељима

Немојте пријатељства одржавати преко порука. Ништа не може да замјени кафу с пријатељицом из дјетињства “уживо” једном у недјељу, двије.

Свађајте се мање

Сваки пут кад сте на ивици да се посвађате са неким, прије него што изговорите било шта, размислите на секунд да ли ће вам то што вас тренутно нервира бити важно за мјесец дана, или за шест мјесеци. Ако неће… Није вриједно расправе.

Грлите оне које волите

Тијело ће вам бити преплављено окситоцином који ће ублажити стрес, оснажити блискост и позитивно утицати и на мозак.

Идите у кревет сат времена раније

Бићете одморнији, здравији и боље расположени.

Шетајте. И онда - још шетајте!

У здравом тијелу, здрав дух.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана