Uvijek se pominje famozno suđenje i da je Pupin navodno bio protiv Tesle

Srna
Uvijek se pominje famozno suđenje i da je Pupin navodno bio protiv Tesle

Profesor Pupin je odao priznanje za otkriće bežičnih talasa Nikoli Tesli koji je "svoje otkriće dao svijetu besplatno", pisala je tada američka štampa.

Ako se pogleda istorija "sukoba" Nikole Tesle i Mihajla Pupina, uvijek se pominje famozno suđenje sa Markonijem u vezi sa pronalaskom radija.

Već decenijama kruži priča onih koji ekscese na tom suđenju prepričavaju kao da su im lično prisustvovali, opisujući Pupinove napade na Teslu i otvoreno stajanje na stranu Markonija. Realnost je daleko manje zanimljiva i drastično drugačija.

U jednom američkom listu čiji novinar je prisustvovao suđenju navodi se, doslovno:

"Prof. Pupin sa Univerziteta Kolumbija svjedočio je danas popodne kao svjedok ekspert pred federalnim sudijom Viderom u ime kompanije Atlantic Communication u tužbi za navodnu zloupotrebu prava na patent podnetoj od strane kompanije Marconi Wireless iz Amerike. Prof. Pupin je naveo da kada je Vilijam Markoni bio tek momčić koji je radio za gospodina Riđa  u Italiji on je iz radoznalosti uzemljio obije žice u eksperimentu da vidi kakav će rezultat dobiti i proizveo je bežične talase a da nikada nije u potpunosti shvatio pun značaj toga. Prof. Pupin je odao priznanje za otkriće bežičnih talasa Nikoli Tesli koji je 'svoje otkriće dao svijetu besplatno'. Bruklin Njujork Standard Junion, sreda, 12. maj 1915."

Dakle, motiv nije moglo biti suđenje sa Markonijem, i tu priču treba jednom za svagda napustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana