Увијек се помиње фамозно суђење и да је Пупин наводно био против Тесле

Увијек се помиње фамозно суђење и да је Пупин наводно био против Тесле 07.03.2019 19:09 | Срна

Професор Пупин је одао признање за откриће бежичних таласа Николи Тесли који је "своје откриће дао свијету бесплатно", писала је тада америчка штампа.

Ако се погледа историја "сукоба" Николе Тесле и Михајла Пупина, увијек се помиње фамозно суђење са Марконијем у вези са проналаском радија.

Већ деценијама кружи прича оних који ексцесе на том суђењу препричавају као да су им лично присуствовали, описујући Пупинове нападе на Теслу и отворено стајање на страну Марконија. Реалност је далеко мање занимљива и драстично другачија.

У једном америчком листу чији новинар је присуствовао суђењу наводи се, дословно:

"Проф. Пупин са Универзитета Колумбија свједочио је данас поподне као свједок експерт пред федералним судијом Видером у име компаније Atlantic Communication у тужби за наводну злоупотребу права на патент поднетој од стране компаније Marconi Wireless из Америке. Проф. Пупин је навео да када је Вилијам Маркони био тек момчић који је радио за господина Риђа  у Италији он је из радозналости уземљио обије жице у експерименту да види какав ће резултат добити и произвео је бежичне таласе а да никада није у потпуности схватио пун значај тога. Проф. Пупин је одао признање за откриће бежичних таласа Николи Тесли који је 'своје откриће дао свијету бесплатно'. Бруклин Њујорк Стандард Јунион, среда, 12. мај 1915."

Дакле, мотив није могло бити суђење са Марконијем, и ту причу треба једном за свагда напустити.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица