Шта се дешава испод антарктичког леда?

Агенције
Шта се дешава испод антарктичког леда?

Научници су на антарктичком дну забиљежили језиве звуке, а потом спровели истраживање како би сазнали зашто они настају.

Након што су 2014. године истраживачи поставили 34 сеизмичка монитора у снијег, на врху највећег леденог покривача Антарктика - Росове ледене плоче, инструменти су забиљежили готово константне звуке "зујања".


Ледена плоча која се може упоредити са величином Текаса, која плута Јужним океаном, отворила је нови простор за истраживање те су научници покушали да објасне зашто и како ови језиви звуци настају.

С обзиром да је звук је нечујан људском уху, они су ове ниске фреквенције прилагодили на оне које чуло слуха може да региструје.

Стручњаци су потом у журналу "Геофизичка истраживачка писма"  објавили сазнања, заједно са аудио фајлом на коме можемо да чујемо "дешавања" на антарктичком дну.

"Када бисмо ове вибрације могли да чујемо оне би било сличне зујању које произведу хиљаде цврчака када прекрију крошње и травњаке крајем љета", рекао је Даглас Макајел, глациолог са Универзитета у Чикагу.

Научници који проучавају геолошке проблеме ледених доба су објаснили зашто настаје овај звук.

Антарктик се суочава са убрзаним губитком масе, тј. топљењем леда, који дјелују као чепови који задржавају највеће складиште леда на свијету од неограниченог сливања у океан.

Како пише Масхабле, првобитни циљ истраживања се односио на праћење промјена на површини Росове ледене плоче под притиском релативно топлог ваздуха изнад површине и морске воде која исцрпљује лед одоздо, како би најавили историјски пораст нивоа мора.

Сматра се да вибрације настају због снажних вјетрова који дувају преко дина на врху Росове ледене плоче, те управо они утичу на вибрирање леда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана