Србија ће да лансира свој први сателит?

Агенције
Србија ће да лансира свој први сателит?

Сателит са српском заставом није научна фантастика већ извијесна реалност и наша земља има велике шансе да у ближој будућности оствари овај космички подухват, увјерена је Ања Накарада Печујлић, докторанд свемирског права у Келну.

Она је оснивач фондације “Српски залог за свемир”, а за “Политику” каже да трошкови прављења и лансирања сателита више нису “астрономске цифре”.


Објашњава да је приликом разговора са људима из Европске свемирске агенције сазнала да, ако нека држава жели у научне сврхе да лансира свој први сателит, може да добије помоћ и бесплатно лансирање од других земаља. У томе је, додаје,  шанса Србије.

“Први српски сателит могао би да буде мали сателит, такозвани кјубсат, и да се 'шлепа' приликом лансирања неких великих страних сателита. Русија, Јапан, Индија и америчка НАСА охрабрују земље које желе да лансирају свој први сателит. Тренутно 10 земаља има могућност аутономног лансирања ракета и сателита”, каже она.

Корист од првог српског сателита била би вишеструка. Преко њега бисмо надгледали сваки педаљ наше земље, а могли бисмо и да пратимо климатске промјене. Први корак ка учлањењу Србије у међународну свемирску заједницу је да наша земља од Уједињених нација тражи чланство у Комитету за мирољубиво коришћење космичког простора.

“Нема разлога да и ми не постанемо део тога, јер све оно што чини космос не припада једној држави, организацији или појединцу, већ свим људима на земљи, што је и признато свемирским правом”, каже Накарада Печујлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана