Сјеверни магнетни пол помера се све брже, навигациони системи реагују

Агенције
Сјеверни магнетни пол помера се све брже, навигациони системи реагују

Сјеверни магнетни пол Земље непрекидно се креће и сваке године се помјера око 50 километара, о чему информише све од Гугл мапа до америчке војске, али их и плаши, пише Бизнис инсајдер.

Сјеверни магнетни пол Земље већ дуго фасцинира и помало плаши глобалну научну заједницу. Ова тачка, коју не треба повезивати са географским сјевером, кључна је за навигацију бродова, авиона и подморница. Током протеклих деценија, Сјеверни магнетни пол помјерао се према Нунавуту, Канади и, у посљедње вријеме, сјеверно према Сибиру.

“Креће се отприлике 50 километрара годишње”, коментарисао је члан Британског одбора за геолошко истраживање у Единбургу.

“Није се помјерао много између 1900. и 1980. године, док се посљедњих 40 година прилично убрзао”, рекао је он.

Разлог због којег сви помно прате Сјеверни магнетни пол изузетно је важан за европску и америчку војску, с обзиром да од њега зависе скоро сви њихови навигациони системи. Комерцијалне авиокомпаније, Гугл мепс и GPS сваког смартфона такође користе овај модел којим наводе кориснике и помажу им при проналажењу одредишта. Британски одбор за геолошко истраживање и Државна администрација за океане и атмосферу (НОАА) издају надоградњу за Глобални магнетни модел (скраћено WMM, од World Magnetic Model) и тиме обезбеђују да GPS системи и компаси и даље показују према истим референтним тачкама, пише tportal.hr.

Слиједећа велика надоградња била је предвиђена за 2020. годину, али је Сјеверни магнетни пол имао друге планове - 2018. је, из научницима непознатог разлога, почео да се креће брже. Шта год било узрок, институције као што су америчке војне снаге затражиле су брже ажурирање, које је извршено 4. фебруара ове године, преноси Бизнис инсајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана